Отсичане главата на Свети Предтеча и Кръстител Господен Йоан

Марина Парпулева 29 август 2012 в 00:01 2473 0

Този ден в народния календар е наречен  СЕКНОВЕНИЕ, Обсечение, Иван Коприван, Църни св.  Иван.

В представата на патриархалните българи 29 август бил ден разделен, кахърен, черен ден. От този момент всички живи същества и целият видим свят започвали да се подготвят за предстоящата зима. На Сековение денят и ноща ставали равни, дните започвали "да се секат", а нощите-да нарастват и да стават по-хладни. "Сечела се" и водата, която била все по-студена. Змиите, гущерите и всички останали влечуги се прибирали в леговищата си. Всички буболечки и други животинки напускали земята и се скривали дълбоко в почвата, в хралупи, дупки и пещери чак до следващия Благовец. Към зимните си къщи тръгвали и всички тайнствени, невидими и зли сили- самовили, змейове и змеици. Затова на Секновение не се работело. Жените не подхващали нито домашна, нито кърска работа, защото "отивало на вятъра" или няма да има добър край. Особено лошо било да кроиш и шиеш дрехи на този ден. Старо поверие казва, че такава дреха носи само болести и беди.

Не е добре да се яде храна, която има черен цвят-черно грозде, къпини, боровинки и др., да се пие червено вино.  А за да се гарантира  добро здраве и късмет, сутрин на гладно се хапва бяло грозде или се пийва бяло винце.

Хубаво е да се запомни и кой ден от седмицата се пада Секновение и ако искаш да предпазиш семейството си от беди, е добре да празнуваш на този ден цяла година.

И след кръщението на Иисус най-великият сред пророците Йоан продължил да покръства християните, да негодува срещу неправдите и отстоява истината, което никак не се харесвало на езичници и юдеи.

Когато цар Ирод се отрекъл от първата си съпруга и се оженил повторно, Йоан открито обвинил царя в неспазване на Мойсеевите закони. Това разгневило царското семейство и Ирод заповядал да хвърлят светеца в тъмница. Но се боял да го погуби, защото народът уважавал и почитал дълбоко своя пророк. Тогава Иродиада, неговата втора жена, която мразела Йоан повече от всичко, решила да погуби Предтечата с хитрост.

По време на голямо тържество в двореца нейната дъщеря танцувала великолепно специално за царя. Възторгнат от красотата на танца, Ирод обещал да изпълни всяко желание на прелестната девойка. А то било да донесат главата на Кръстителя на златно блюдо.

Йоановите ученици погребали тялото на светия отец, а Иродиада скрила главата му в двореца. Оттогава Ирод нямал покой и всички чудеса, които правел Спасителя, той приписвал на св. Йоан Предтеча, за когото казвал, че е възкръснал от мъртвите.

След време главата на Кръстителя била взета от жената на Хуза, която я скрила в Елеонската планина. По-късно тя била намерена и пазена от един свят християнин. По времето на император Константин Велики главата на Йоан скрили в една пещера до град Емеса. През V в. я отнесли първо в Халкидон, после в Цариград и оттам - в Комана.

Днес Църквата почита още паметта на свети мъченик Онастасий Струмишки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки