Жителите на окупирания Херсон получиха SMS да напуснат града

Командващият руските сили в Украйна ген. Суровикин призна, че са подложени на натиск за отвоюване на източните и южните райони

OFFNews 19 октомври 2022 в 09:54 9145 5

Херсов

Снимка Архив

Херсон

Администрацията на анексираната Херсонска област е изпратила на жителите на Херсон SMS, в който ги призовава да напуснат града заради възможен обстрел от страна на украинската армия. В същото време новият командващ на руските сили в Украйна ген. Сергей Суровикин призна, че са подложени на натиск от украинската офанзива за отвоюване на южните и източните райони.

"Уважаеми жители! ВСУ ще обстрелват жилищни райони. От 7:00 ч. автобуси от Рехпорт до Левия бряг. За контакт: 88003019999", се казва в съобщението от ранните часове днес, цитирано от РИА Новости.

Зам.-ръководителят на администрацията Кирил Стремусов заяви пред РИА Новости, че украинските въоръжени сили са изтеглили много сили на фронтовата линия в Херсонска област.

"Става дума за отбранителния процес на Херсон. Град Херсон се превръща в крепост", казва той.

Стремусов твърди, че украинските военни ще започнат офанзива "в близко бъдеще", която може да постави под обстрел Херсон и дясната част на региона.

"Няма да се откажем от града. Ще устоим докрай", обеща Стремузов.

"Моля, възприемайте думите ми сериозно - говоря за възможно най-бърза евакуация", заяви той в канала си в Телеграм. И допълни, че хората на западния бряг на река Днепър са най-застрашени.

Вчера ръководителят на анексираната Херсонска област Володимир Салдо обяви, че жителите на четири общини ще бъдат "организирано преместени" на левия бряг на река Днепър. Херсон не бе включен в списъка на общините, посочен от Салдо.

На 13 октомври Салдо се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да помогне за извозването на жителите на областта в руски региони за "обучение и почивка". Руското правителство обещава да предостави жилищни сертификати за покупка на жилища на онези жители на Херсонска област, които решат да се преместят за постоянно в Русия.

В същото време днес новият командващ на руските сили в Украйна ген. Сергей Суровикин призна, че са подложени на натиск от украинската офанзива за отвоюване на южните и източните райони, които Москва твърди, че е анексирала преди броени седмици, съобщава Ройтерс.

В друг знак на руска загриженост назначеният от Кремъл началник на стратегическата южна област Херсон обяви вчера "организирано, постепенно изселване" на цивилни граждани от четири града на река Днепър.

"Ситуацията в района на специалната военна операция може да се определи като напрегната и трудна. Врагът умишлено нанася удари по инфраструктурата и жилищните сгради", заяви ген. Суровикин пред държавния новинарски канал "Россия 24".

Генералът отбелязва, че ВСУ използва ракети HIMARS и допълва, че руската армия ще осигури "безопасната евакуация на населението" на Херсон.

През последните няколко седмици руските сили в Херсонска област бяха отблъснати с 20-30 км и има опасност да бъдат притиснати до западния бряг на дългата 2200 км река Днепър, която разделя Украйна.

Членът на поставения от Русия съвет, управляващ Запорожието, Владимир Рогов, заяви, че украинските сили са засилили нощния обстрел на Енергодар - град, в който живеят много от служителите на Запорожската атомна електроцентрала, отбелязва Ройтерс.

Артилерийският огън е поразил покрайнините на града, а около централата е имало 10 удара, каза той.

Дмитрий Орлов, когото Украйна признава за кмет на Енергодар, обвинява Русия за обстрела.

"Обстрелът, първо на индустриалната зона, а след това и на самия град, започна около полунощ и не спря до сутринта", заяви той в публикация в Телеграм.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каза, че очаква да се върне "скоро" в Украйна в рамките на преговорите за създаване на зона за защита на сигурността около съоръжението в Запорожие - най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Запорожката АЕЦ се намира в един от четирите украински региона, които Русия е обявила за анексирани, но само частично окупира, като другите три са Херсон и източните гранични провинции Донецк и Луганск - известни заедно като Донбас, напомня Ройтерс.

Президентът Владимир Путин ги провъзгласи за пълноправни региони на Русия след провеждането на така наречените от Москва референдуми през септември, които Киев и западните правителства осъдиха като незаконни и принудителни.

В сряда украинските военни заявиха, че през последните 24 часа руските сили са извършили нападения с крилати, авиационни и противовъздушни управляеми ракети в няколко региона, включително Киев и Запорожие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

19.10 2022 в 13:36

мда, руснак като евакуира, подготвя за някакво масово унищожение

или ядрено

или химическо

1000

5

Слънце

19.10 2022 в 12:09

в следващите дни ще се случи нещо много лошо,
тази евакуация говори за нападение с ядрено оръжие :(((

345

3

Джендо Джедев

19.10 2022 в 11:52

Путя да плюнчи калемчето и да отписва и Херсон! Догодина - и Севастопол.

2099

2

Mateevk

19.10 2022 в 10:35

Къде ще се местят в Русия, бе? Нали Херсон вече е Русия - завинаги! Тия вече не знаят какви ги дрънкат.

-1495

1

zuIjin

19.10 2022 в 10:04

Добре бе тази сапунка вече ми идва много. Нали уж анексираха Херсон и сега е част от РуЗЗия а сега ги местят в РуЗЗИя?