Зеленски: Вече не е блъф, ядрената война може да стане реалност

Украинският президент се обърна към руснаците на руски език: Той не праща на война неговите деца, а вашите

OFFNews 26 септември 2022 в 08:59 11562 2

зеленски
Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ядрената война "може да стане реалност".

"Руският президент Владимир Путин иска да изплаши целия свят", заяви той в интервю за предаването "Face The Nation" по CBS.

"Вижте, може би вчера това беше блъф. Сега това може да е реалност. Путин окупира нашата атомна електроцентрала и в град Енергодар. Тази атомна електроцентрала има шест блока. И ... той продължава изнудването си, свързано с износа ни на електроенергия за Европа", посочи държавният глава в Киев.

Зеленски посочи и че не мисли, че Путин блъфира.

"Мисля, че светът го възпира и ограничава тази заплаха. Трябва да продължим да оказваме натиск върху него и да не му позволяваме да удължава войната", посочи той.

Коментарите на Зеленски идват, след като той обеща да се отнася с предаващите се руски войски по "цивилизован начин". На свой ред Путин подписа законопроект, приет от руския парламент миналата седмица, който предвижда всеки войник, който дезертира, доброволно се предаде или не се подчини на заповед за сражение, да бъде наказван с до 10 години затвор.

Междувременно New York Times също излезе с информация, че руският президент Владимир Путин може да използва тактически ядрени оръжия, но все още няма доказателства, че ги премества или подготвя такъв удар.

Според представители на американската администрация Путин може да използва ядрени оръжия при демонстрационна детонация над Черно море, Северния ледовит океан или Украйна.

Експертите смятат, че руският президент едва ли ще се осмели да го направи предвид реакцията на Запада и съюзниците на Москва като Китай и Индия. Последните изразиха най-острата си критика към използването на ядрени оръжия от руския диктатор.

В превърналото се в традиция видеопослание на Зеленски снощи президентът премина на руски език, за да призове "руснаците" да не се подчиняват на обявената в Руската федерация наказателна мобилизация и ги посъветва да бягат или да се предадат.

"Искам да повторя още веднъж. Отново на руски, особено за руските "другари"... Виждаме, че хората, особено в Дагестан, са започнали да се борят за живота си. Виждаме, че те започват да разбират, че това е въпрос на техния живот. Защо техните съпрузи, братя, синове трябва да умрат в тази война? Във война, която един човек иска. Във война срещу нашия народ, на нашата земя. Той не изпраща децата си на война. Борете се, за да гарантирате, че вашите деца - всички, които могат да бъдат отвлечени от тази престъпна руска мобилизация - няма да бъдат изпратени на смърт", призова Зеленски и добави: "Защото ако дойдете да отнемете живота на нашите деца - казвам ви го като баща - ние няма да ви оставим живи."

После, вече на украински език, президентът подчерта, че за "руснаците" има изход.

"Не се поддавайте на криминална мобилизация. Избягайте. Или се предайте в украински плен при първа възможност. Обръщам се към всички наши приятели в информационната сфера с молба да подкрепят разпространението на този призив. Колкото повече граждани на Руската федерация се опитват поне да защитят собствения си живот, толкова по-скоро ще приключи тази престъпна война на Русия срещу народа на Украйна", каза Зеленски.

Той още веднъж благодари на всички, които се борят и работят за победата на Украйна.

В края на обръщението Зеленски поздрави украинската еврейска общност и всички евреи по света с Рош Хашана.

"Нека всички молитви за победа, всички молитви за мир в Украйна бъдат чути", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

2

ImBlack

26.09 2022 в 12:51

Има 4 варианта за край на тази война.
1. Путлер да се оттегли и да се предаде на съд в Хага.
2. Путлер да бъде свален с преврат и да бъде обесен от руснаците.
3. На Украйна да бъде възстановен ядрения арсенал и в случай на ядрена атака да отвърне подобаващо.
4. При употреба на ядрено оръжие от Русия НАТО да нанесе ответен удар.
Най-добрия вариант е Путлер да бъде обесен веднага, заедно с Шойго, Лавров и поне половината Дума.

-2175

1

IvanGrozn

26.09 2022 в 09:32

Ставайте руски нещастници и сваляйте кремълските изроди! Това е единствения начин!