Зеленски: В Авдеевка и Писки е ад. Огън по всички направления, руската армия е без успехи

OFFNews 03 август 2022 в 09:01 22611 1

Ракетен обстрел

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Въпреки наличието на прецизни системи за залпов огън, украинците все още не могат да компенсират числовото превъзходство в жива сила на руснаците.

Руските сили са нанесли множество въздушни и ракетни удари по цивилни обекти в различни населени места на Украйна през последното денонощие, съобщи говорителят на Генералния щаб на ВСУ Олександър Штупун. Конкретната информация за увреждане на цивилна инфраструктура се потвърждават и от представители на украинските власти по места. Няма данни за напредък на руската армия по направленията, в Херсонска област се е увеличил от 44 на 53 броят на населените места, които са минали под контрола на ВСУ. Адът е в Авдеевка и Писки, заяви в ежедневното си обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски.

Украинският лидер коментира успехите, които постига украинската армия с помощта на HIMARS, но допълни, че наличието на комплексите засега не може да компенсира преимуществото на врага в жива сила, особено в района на Донбас и в частност в Писки и Авдеевка. "Там е просто ад. Не може да се опише с думи. Всеки украинец трябва да е завинаги благодаен на нашите войници и защитници за отбраната на украинските позиции въпреки осезателното огнево превъзходство на терористите." - посочи Зеленски и допълни, че дипломатите и други представители на страната всеки ден правят възможното и невъзможното  за да получат оръжие, което да направи възможно удържането на противника.

Във Волинското и Полеското направления се е провело комуникационно учение на Генералния щаб на въоръжените сили на Република Беларус. Окупаторите продължават да използват територията на република Беларус за трансфер на диверсионни и разузнавателни групи на територията на Украйна, съобщава украинското командване.

В Сиверско направление врагът обстрелва позициите на украинските войски с тежка артилерия. Провежда въздушно разузнаване в граничните райони на Черниговска и Сумска области. Отбелязва се работата на средствата на врага за провеждането на радиоелектронна война.
В Слобожанското направление врагът води бойни действия с цел удържане на окупираните линии и предотвратяване на офанзивата на подразделенията на териториалната отбрана на Украйна..

В Харковското направление са обстрелвани районите на населените места Харков, Прудянка, Птомник, Руски Тишки, Нова Миколаивка, Рубижне, Пищане, Борщева, Замуливка, Лебяже, Коробочкине, Базалиивка и Басове.

Окупаторите са предприели атака в посока Кочубеевка - Деменциивка, но са отблъснати и са отстъпили.

В Славянското направление е регистриран артилерийски обстрел от с оръдия и ракети край Нова Дмитривка, Богородичне, Чепил, Карнаухивка, Довенки, Барвинкове, Шнурки, Хусаривка и Дмитривка.
Руски военни са се опитали да проведат разузнаване южно от Мазанивка, но са били засечени и неутрализирани.
В Донецка област врагът концентрира основните си усилия в Бахмутското направление.

В посока Сиверск руснаците са използвали за обстрел оръдия и ракетни установки и танкове, като целисе са били позиции на ВСУ в районите на Сиверск, Серебрянка и Хрихоривка. Проведено въздушно разузнаване с безпилотници край Никифоривка и Тетяновка.

В Бахмутско направление, с цел изтласкване на частите на ВСУ от заетата линия, е извършен артилерийски обстрел в районите населени места Кодема, Семихиря, Травневе, Виимка, Берестове, Бахмутске и Опитне. Нанесени въздушни удари край Семихиря и Белохоривка.

Врагът започна офанзива в района на западните покрайнини на Берестове, но се оттегли с неуспех. Същата е ситуацията в направленията Володимиривка - Яковливка и Семихиря - Кодема.
Продължават боевете в направленията Володимиривка - Соледар и Покровске - Бахмут.

Украински военнослужещи нанесоха мощни огневии щети по направленията Видродження – Кодем и Доломитне – Семихиря и принудиха окупаторите да се оттеглят, докладва ГЩ на ВСУ.

В Авдеевското направление подразделения на руснаците са обстрелвали самата Авдеевка. Опитите им да подобрят тактическата си позиция се е увенчала с неуспех и са отстъпили, претърпявайки загуби.

По Новопавловското и Запорожското направления е регистриран обстрел край Костянтиновка, Новосилки, Велика Новосилка, Чаривне, Мала Токмачка, Новополе, Юркивка и Гулляйполе.

Поради слабото окомплектоване с личен състав на танковия полк от резерва, техниката на воинската част, която в края на май тази година беше преместена в запорожско направление, е предадена за допълнително окомплектоване с кадри на танковите батальони, които са част от 58-ма комбинирана армия на Южния военен окръг. За да противодейства на техническите средства за разузнаване, врагът използва средства за радиоелектронна война.
В района на Южен Буг, за да възпрепятства действията на войските ни, врагът обстрелва позиции от танкове, оръдия и ракетна артилерия в районите на населените места Потьомкине, Тополине, Князивка, Велика Костромка, Апостолове, Степова Д олина, Посад Покровске, Новохрихоривка, Лупарево, Лимания, Кобзарци, Широке, Квитневе и Белохирка. Използвана е авиация за атака на района на Плотницке тракт.
Продължава предприемането на мерки за осигуряване на защитата на мостовите преходи през река Днепр.
Във водите на Черно море има два кораба на противника с крилати ракети с морско базиране Калибр, които са в готовност да използват високоточни оръжия.

Авиационната група на врага провежда системни бойни действия с цел подпомагане действията на сухопътните групи. Усилията са насочени към удар по военни съоръжения в Донецка посока. Поради лошите метеорологични условия интензитетът на авиационните полети намалява.

Украинските ракетни и артилерийски части продължават да поразяват огневи точки, места с концентрация на жива сила и вражески складове за логистична поддръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови