Зеленски: Русия отхвърли предложението за примирие на православния Великден

OFFNews 22 април 2022 в 08:33 3299 1

Снимка Архив

Президентът Володимир Зеленски обяви, че Москва не се e съгласила на Великденско примирие. 

"За съжаление Русия отхвърли предложението за сключване на великденско примирие. Това много добре показва как лидерите на тази държава всъщност се отнасят към християнската вяра, към един от най-радостните и важни празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир, надежда, че животът ще победи смъртта", каза Зеленски в нощното си видеообръщение. 

Няма да има прекратяване на войната на Русия в Украйна за Великден за организирането на коридори за евакуация на цивилните и предоставяне на хуманитарна помощ, съобщи постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислиця в Twitter вчера. 

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта да обявят "великденско примирие" от четвъртък, 21 април, до православната Великденска неделя. 

Призив за съдействие в прекратяването на огъня беше отправен и от Световния църковен съвет до московския патриарх Кирил.  

Руската страна видя в примирието „желание да се даде почивка и възможност на киевските националисти да се прегрупират, да организират провокации и да пускат фалшификати за действията на руската армия", коментира в канала си в Телеграм Новостной.  

Володимир Зеленски предупреди и жителите на две от областите на страната да са внимателни, тъй като руснаците могат да готвят фалшиви референдуми за откъсване на територии на Украйна.

"Призовавам жителите на южните райони на Украйна - в Херсонска и Запорожка област - да внимават каква информация дават за себе си на нашествениците. Ако Ви помолят да попълните някакви формуляри, да оставите някъде паспортните си данни, то знайте - това не е, за да ви помогнат. Това е, за да се фалшифицира така нареченият "референдум" за Вашата земя, ако има заповед от Москва за организиране на такова представление", подчерта Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

22.04 2022 в 09:50

Нищо свято няма за марОдеРоКасапИте!
Християнска вяра и православие са само пропагандни трикове за запазване властта на самодържеца. Нищо повече.
 
X

Подкастът на OFFNews