Без примирие между Русия и Украйна за Великден. Да преговаряш с Путин е все едно да преговаряш с 'крокодил'

Военната операция на Москва щяла да приключи, когато НАТО спре да използва украинска територия, за да заплашва Русия

Елена Николова 21 април 2022 в 10:47 2718 4

Снимка Getty Images

Няма да има прекратяване на войната на Русия в Украйна за Великден за организирането на коридори за евакуация на цивилните и предоставяне на хуманитарна помощ. Това съобщи постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислиця в Twitter.

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта да обявят "великденско примирие" от четвъртък, 21 април, до православната Великденска неделя. Русия обаче е отхвърлила това предложение. 

"Позицията на московския фюрер беше обявена след няколко часа в Съвета за сигурност. Слушайте и вие!", написа Кислиця в Twitter, като публикува и видео от изказването от речта на руския представител.

В записа руският представител говори за „денацификацията“ и „освобождението“ на Украйна, наричайки призива за примирие „желание да се даде отсрочка на киевските националисти и радикали, за да могат да се прегрупират“.

Висш служител на руското външно министерство заяви днес, че "военната операция на Москва ще приключи, когато НАТО спре да използва украинска територия, за да заплашва Русия", предаде Би Би Си. 

"Специалната военна операция ще приключи, когато задачите ù бъдат изпълнени. Сред тях са защитата на мирното население на Донбас, демилитаризация и денацификация на Украйна, както и премахване на заплахите за Русия, идващи от украинска територия поради превземането ù от страни от НАТО“, каза Алексей Полищук. Той не разясни как НАТО заплашва Русия от територията на Украйна, но добави, че операцията "върви по план" и че всички нейни цели ще бъдат постигнати".

Британският премиер Борис Джонсън днес отново коментира възможността за мирни преговори за Украйна и прогнозира, че вероятно те ще се провалят. Той сравни преговарянето с руския президент Владимир Путин с преговаряне с „крокодил“, пише Ройтерс. 

"Да имаш работа с Путин е все едно да сложиш крака си в устата на крокодил", заяви Джонсън и допълни, че е от жизненоважно значение Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия. Премиерът каза това по време на полета си към Индия, където ще се срещне с индийския си колега Нарендра Моди. Целта му е да убеди Моди да промени политиката на неутралитет на Индия към войната на Русия в Украйна. 

„Стратегията му, която е очевидна, е да се опита да погълне и завладее колкото се може повече от Украйна и може би да проведе някакъв вид преговори от позиция на силата“, каза още Джонсън за Путин. 

Британският премиер добави, че тази седмица световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, са откликнали на призива му да продължат да доставят оръжия на Украйна, включително артилерия, в момент, когато Русия засилва атаките си в Източна Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

21.04 2022 в 11:08

От началото рева, че с терорист не се преговаря! Кой ли не се изреди да се гледа с този съсел, да му вдига акциите! Пистолет в челото и само един куршум. Това е истината!

2910

3

ivenco

21.04 2022 в 11:01

Борис Джонсън: Да водиш преговори с Путин е все едно да се пазариш с крокодил, захапал крака ти

путин се опита да разбие съюза с Брекзит,а получи най-големия си враг в Европа.А Борето
беше на 3 дни от вот в парламента,най-вероятно щеше да си тръгне.Войната промени всичко.Глобиха го с 50 кинта.Ирония,а?
Съдбата е к*чка - хахаххаха :

2550

2

alfakentavur

21.04 2022 в 10:53

Това е обида за крокодилите и надценяване на Путлер.

2923

1

Cornucopia

21.04 2022 в 10:51

https://bank.gov.ua/en/about/support-the-armed-forces

Отново пускам линк ако някой желае да помогне директно. В случай че се съмнявате в инфото, направете собствено проучване. Тегави са времената но тия хора хора заслужават. Наистина. Вижда се че БГ правителство докрай ще отстоява интереса на Путин. Ако нямате възможност за дарение, спрете цигарите за две седмици и спестените пари дайте за Украйна. Или ако видите украинско семейство в магазина, платете им сметката на касата или купете шоколадче за детето. Всяко нещо се брои. Оня горе гледа. Един прекрасен ден като си заминете от тоя свят ще може да му представите и с чисто сърце да кажете аз помогнах на ближния в беда.

Срам и позор за управляващите в България!