Зеленски критикува ЕС, че не налага ембарго на руския газ и петрол

OFFNews 12 април 2022 в 14:15 1126 1

Снимка Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Европейският съюз за това, че не налага ембарго на руския газ и петрол в следващия си пакет санкции, съобщи Би Би Си.

По време на речта си пред литовския парламент Зеленски похвали Литва за спирането на вноса на руски газ, но остро разкритикува ЕС за "твърде колебливото" налагане на санкции на Руската федерация.

Вчера външните министри в ЕС се срещнаха в Люксембург, за да обсъдят шести пакет от санцкии срещу Русия, включително за налагане на ембарго върху руския петрол и газ, но не постигнаха общо съгласие. След срещата министърът на външните работи на България Теодора Генчовска заяви, че до края на май е възможно ЕС да наложи ембарго.

След като вчера Зеленски говори пред парламентаристите на Южна Корея, днес той говори пред литовските депутати чрез видеовръзка за нежеланието на ЕС да наложи ембарго върху енергоизточниците от Русия.

„ЕС вече обсъжда шестия пакет от санкции срещу Русия заради войната и все още не се знае дали петролът ще бъде подложен на санкции. Дори след като станаха свидетели на масовите убийства в Буча и други градове, някои страни от ЕС не взимат решение кога, поне значително, ще ограничат закупуването на руски енергоизточници. Стотици европейски компании и банки, не само че все още не са отказали да работят на руския пазар, но и демонстрират явно пренебрежение в отговор на исканията да спрат да финансират руската военна машина заради своите данъци и акцизи", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

12.04 2022 в 18:08

Много е нахален тоя президент.....е няма да мрем заедно с тия украйнци....да заповядат у нас,ще ги приемеме,ама повече от това,няма нужда....и ние сме хора и трябва да живеем някак си.....Рашата нема да падне до три дена....години са необходими,а до тогава-как-на фотосинтеза ли....или като в Украйна давай да събараме всичко и да закриваме държавата.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!