Зеленски твърди, че десетки хиляди са убити в Мариупол, моли Корея за военна помощ

OFFNews 11 април 2022 в 13:31 3686 0

Снимка Getty Images

Десетки хиляди души вероятно са били убити при руския щурм на град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в реч пред южнокорейския парламент и помоли Сеул за всяка военна помощ, която може да предостави, предаде Ройтерс.

"Мариупол е унищожен, има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират своята офанзива", каза Зеленски във видеообръщението.

Агенция Ройтерс е потвърдила наличието на широкообхватни разрушения в Мариупол, но не може да провери достоверността на оценката на украинския президент за броя на убитите в града, който се намира между контролираните от проруски сепаратисти източни части на Украйна и анексирания от Русия Крим.

Зеленски не уточни какви оръжия са необходими, но каза, че Украйна се нуждае от разнообразна военна техника, включително самолети и танкове. "Република Корея може да помогне на Украйна", каза той, цитиран от информационната агенция Йонхап. "Южна Корея притежава военната техника, която може да спре руските кораби и ракети", добави украинският президент.

Министърът на отбраната на Южна Корея Со Ук и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников са провели телефонен разговор в петък по молба на Резников. Той е благодарил на Со за изпратената хуманитарна помощ и консумативи и е помолил Южна Корея да изпрати противовъздушни оръжия, съобщи днес министерството на отбраната в Сеул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови