Затвор за мъж в Саудитска Арабия, призовал за повече права на жените

ОFFNews 30 декември 2016 в 19:20 7478 5

Снимка sxc.hu

Мъж от Саудитска Арабия е арестуван и осъден на една година затвор, защото е призовавал за спиране на попечителство над жени в страната, съобщава "Индипендънт". 

Мъжът също така е глобен с 30 000 риала (6 500 паунда).

Той е арестуван докато закача плакати, призоваващи правителството към премахване на контрола върху жените от техните мъже, бащи или братя.

Мъжът е закачал плакатите в джамии и обяснява, че те са част от "разяснителна кампания", която стартира, след като негови "роднини от женски пол са срещнали несправедливост в семействата си".

Законите в Саудитска Арабия гласят, че всяка жена трябва да има настойник мъж - съпруг, баща или брат, който да дава разрешение за учене, пътуване или брак. Също така страната е единствената в света, където жените нямат право да карат кола.

През 2009 г. и 2013 г. бяха въведени реформи, които позволиха на жените да работят без да искат разрешение, а домашното насилие стана незаконно. В действителност животът на жените не е улеснен, въпреки мерките, съобщава в свой доклад Human Rights Watch.

През септември тази година 14 700 жители на Саудитска Арабия подписаха петиция срещу попечителството над жените в страната, а активистката за правата на жените Азиза Ал Юсеф я изпрати в кралския двор. Тя не бе приета, за да предаде лично петицията.

Подписката представя искането на жените в страната "да бъдат пълноправни граждани и да отговарят за собствените си действия", каза Ал Юсеф. Това е първа петиция в Саудитска Арабия срещу контрола върху жени. 

В отговор обаче главният мюфтия каза, че прекратяването на попечителството би било престъпление срещу Исляма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

31.12 2016 в 10:50

Късметлия. Щом не са му резнали главата!

Поздрав!

12359

4

kibrito

31.12 2016 в 07:37

От тези страни, единственото,което може да се очаква,е идиотщина и малоумие.Не може да живееш в XXI век, а разбиранията и вярванията ти да са от VIII век и да правиш нещо нормално и разумно.

12359

3

kibrito

31.12 2016 в 07:37

От тези страни, единственото,което може да се очаква,е идиотщина и малоумие.Не може да живееш в XXI век, а разбиранията и вярванията ти да са от VIII век и да правиш нещо нормално и разумно.

11202

1

Zol

31.12 2016 в 01:03

"да бъдат пълноправни граждани и да отговарят за собствените си действия" ... Тука колко само грешите. Жените излючително рядко отговарят за действията си.. те просто прехвърлят вината на някого. (нали са жертви по подразбиране).