Защо сирийците бягат в далечна Европа?

DW Последна промяна на 13 октомври 2015 в 17:33 10117 8

В пет часа сутринта Манар чака на опашката пред сирийското посолство в Аман. 17-годишният младеж се нуждае от нов паспорт, за да може да напусне Йордания. Иска да избяга в Европа, и по-точно - в Германия.

Манар живее с майка си и тримата си по-малки братя в Ирбид, в северната част на Йордания. Семейството избягало в Йордания още през 2012 година. Най-напред били подслонени в бежанския лагер Заатари. Сега живеят под наем в Ирбид. Пари праща бащата, който работи в Кувейт. В Йордания бежанците нямат право да работят.

"Тук всички врати са затворени"

"Имам чувството, че тук всички врати са затворени за нас. Искам да печеля пари, за да осигуря бъдеще на братята си, но в Йордания на бежанците не им дават работа", разказва Манар. Затова е решил да поеме по опасния път към Европа.

Откакто Световната организация по прехраната съкрати помощите и вече не раздава купони за храна, много бежански семейства едва оцеляват, разказва чичото на Манар и добавя: "Повечето хора тук имат само една мисъл в главата си: как да помогнат на децата си да стигнат до Европа, за да могат поне те да имат нормален живот", казва мъжът. Двама от синовете му избягали по опасния маршрут през Средиземно море. Сега те са в приемен лагер за бежанци в германския град Мюнхен.
През последните няколко години малка Йордания се превърна в убежище и транзитна страна за хиляди хора от Ирак, Йемен и Сирия. Според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в Йордания официално са регистрирани 630 000 сирийски бежанци. Йорданското правителство говори за 1,4 милиона сирийци, потърсили убежище в страната от 2011 година насам.

Междувременно много от сирийците в Йордания искат да напуснат страната. Някои дори се връщат в Сирия, откъдето се отправят към Турция. Защото малцина имат пари за самолетен билет от Аман за Истанбул.

"Всички говорят за мама Меркел"

Манар също няма пари за билет. Той и чичо му редовно следят новините, а в социалните мрежи търсят информации за маршрутите към Европа. Манар не може да си представи как ще изглежда животът му в Германия. "Знам, че няма да е лесно. Но братовчедите ми са там и разказват, че в Германия посрещат хората с уважение и им дават шанс", споделя младежът. Надеждата му е, че в Германия ще може да следва - иска да стане строителен инженер. Само че първо трябва да научи немски. И затова си е изтеглил на мобилния телефон малък немско-арабски речник. Чичо му помога с каквото може, но не крие притесненията си: "Всички тук говорят за "мама Меркел" и са благодарни, че Германия приема бежанците. Убеден съм обаче, че мнозина имат напълно погрешни представи за живота, който ги очаква там. Но дори да го знаеха, те пак щяха да тръгнат. Защото няма накъде", казва мъжът.

Манар вече е стегнал багажа си: джинси, чиста риза, пижама, зарядно устройство за мобилния телефон, кърпа и сапун. Повече не се побира в малкия му сак. "Важното е да не тежи, нали ще трябва да пътувам дни наред", казва Манар. Знае го от опит - и от Сирия е избягал с един малък сак. Най-важното е да не забрави мобилния си телефон, защото в него са запаметени снимките на семейството и приятелите му, споделя Манар и добавя: "Напуснахме Сирия посред нощ. Това бягство беше много трудно. А сега отново трябва да тръгвам. Никога не съм си представял, че няма да имам дом и ще съм принуден да напусна семейството и приятелите си. Но се надявам, че всичко ще свърши добре".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 13:31

Щял да става строителен инженер…как пък до сега нито един джагал не каза, че смята да прави много деца и да живее от социал, в краен случай – дребна търговия с чай, леща, нахут, халва и наркотици?!?
И защо, след като баща му живее и работи в богатия Кувейт джагалите не идат да работят там,като толкова им се работи, поне знаят арабски, ами все в Германия и Швеция искат?!?

14.10 2015 в 12:21

Защо бяга млад човек е?? да се бие за Държавата си

14.10 2015 в 09:59

Защо сирийците 3 години не бягаха и стояха в тези лагери? Кой спря издръжката им? Какво каза Ердоган - като не пращате кинти, а само лицемерничите, че сте солидарни, на ви малко бежанци. Тъпата лелка меркел му се върза и какво стана? Елате, ма границата затвориха. И сега удължиха срока на затваряне.
Germany extends border checks to halt refugees
http://goo.gl/1FGrvK

А дойче сере пише глупости, докато германците вече се питат, точно тези ли са бежанци?!

13.10 2015 в 20:28

За това Капитала е капитал, защото от всяка ситуация прави пари (ако някой измисли нещо по-добро, да го каже), а говняците рашняци са бели цигани, изкарват или крадат много, но резултатът винаги е същият -> бордеи, гета и нищета!!!

13.10 2015 в 20:11

До 03: Така е, затова и аз предлагам, всички българи, румънци, и т.н. да отидем там, За да имаме и ние НОРМАЛЕН живот, и да не мизерстваме! Ама чакай, нас ще ни върнат щото не сме сирийци и " Само ще използваме системата"...

13.10 2015 в 20:04

Поредната порция ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА от немската радиоточка.

Въпросът беше "Защо сирийците бягат в далечна Европа?". Обаче в горният бездарен текст НЯМА ОТГОВОР. Много приказки, без да казва нищо.

Ма от еврогейско-политкуректни чиновници в грантови медии, подвластни на ФАЩ, какво друго да очакваш? Тея имат думата, щото немския народ още не е дал власта на някой неуспял художник АВСТРИЕЦ С МУСТАЦИ. Омерзени сме.

13.10 2015 в 17:40

Вече не слагате "Дойче веле" отдолу, само едно дискретно "DW" в началото :)

Ама аз и само от заглавието ги надушвам :)

13.10 2015 в 17:39

ДА ЖИВЕЕ СВЕТОВНАТА СОЦИЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА!!!!! СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА И ФАШИЗМА