Защо Израел атакува южната част на Газа, след като каза на хората да се евакуират там

OFFNews 26 октомври 2023 в 13:14 4968 1

Газа

Снимка Архив

Жители на Газа

Защо Израел атакува южната част на Газа, след като каза на хората да се евакуират там?

Агенция "Ройтерс" дава отговор на задавания в много краища на света въпрос, като прави преглед на ситуацията.

Израел каза на цивилното население в северната част на Ивицата Газа, включително на жителите на град Газа, да се преместят в южната част на анклава, тъй като там ще бъде по-безопасно заради военните атаки над Хамас след нападението над Израел от 7 октомври.

Въпреки това израелските военни самолети продължават да нанасят удари по обекти в южната част на Газа, което всява страх сред евакуиращите се, че там те са също толкова уязвими, колкото и в домовете си на север.

Защо Израел продължава да нанася удари в южната част на Газа?

След като каза на жителите на Газа да се насочат на юг, израелската армия (IDF/ЦАХАЛ) продължи да обстрелва цели в района, убивайки неизвестен брой цивилни. Според властите в Газа от началото на израелските удари на 7 октомври са загинали общо 6546 палестинци.

Местни жители казват, че бомбардировките над юга са се засилили на 25 октомври. Един от ударите е поразил няколко жилищни сгради на около 10 км от границата с Египет.

Израелската армия заяви, че макар главният силов център на Хамас да е град Газа, организацията е вклинена сред цивилното население в целия анклав.

"Където и да изникне свързана с Хамас цел, ЦАХАЛ ще стреля по нея, за да осуети терористичните възможности на групировката, като същевременно ще вземе осъществими предпазни мерки за намаляване на вредите за невъвлечените цивилни граждани", заявиха военните в сряда, като повториха предишни изявления.

Военните заявиха, че домовете, в които живеят бойци, са "законни цели", дори ако в тях живеят цивилни.

"Така нареченият частен дом не е частен дом", заяви пред репортери на неотдавнашен брифинг висш офицер от израелските военновъздушни сили, цитира го "Ройтерс".

Защо Израел нареди евакуация на юг?

На 12 октомври израелските военни заявиха, че почти половината от 2,3-милионното население на Газа трябва да се премести в южната част на Газа в рамките на 24 часа. Военните заявиха, че заповедта има за цел да отдалечи цивилното население от "терористичните цели на Хамас", които според тях са съсредоточени в северната част на страната.

Впоследствие военният говорител Джонатан Конрикус заяви: "Подготвяме района за значителна военна дейност в град Газа. Това е следващият етап. Ето защо молим цивилните граждани да се отправят на юг от река Газа".

Израел е струпал войски на границата с Газа и се очаква да започне сухопътна инвазия.

На 18 октомври военните призоваха жителите на Газа да се евакуират в т.нар. хуманитарна зона в Ал Маваси, на брега на южната част на Газа.

На 22 октомври Израел поднови предупрежденията си, като заяви, че всеки, който остане в северната част, може да бъде идентифициран като симпатизант на "терористична организация", ако не напусне.

Колко души са се преместили?

Хамас призова палестинците да игнорират израелските предупреждения.

В сряда Израел заяви, че е атакувал пътни блокади на Хамас, които според него са спирали хората да се евакуират.

Въпреки опитите на Хамас да спре изселването, жителите и международните организации за помощ твърдят, че е налице масово преместване на хора от северните и други райони на анклава, считани за особено уязвими за нападения.

На 24 октомври Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) изчисли, че повече от 1,4 млн. души са вътрешно разселени в Газа.

Граничните контролно-пропускателни пунктове на Газа с Египет и Израел са затворени, което на практика изолира жителите в анклава.

Какво казва международната общност?

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че даването на само няколко часа на стотици хиляди хора да напуснат домовете си е "опасно и дълбоко обезпокоително". Много западни правителства призоваха за спиране на сраженията, за да се отворят хуманитарни коридори за попадналите в капан цивилни. Арабските държави призоваха Израел да спре войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

26.10 2023 в 14:54

Плъховете са в капан, следва поетапно унищожение, а може би и с елементи на самоизяждане. Питането е какви ще дойдат след тях...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки