Заподозрените за убийството на Немцов били измъчвани, за да признаят (обновена)

OFFNews 11 март 2015 в 11:29 3465 2

Заур Дадаев

Един от двамата главни заподозрени за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов Заур Дадаев е признал вината си принудително, съобщава Би Би Си.

Андрей Бабушкин, член на съвета за човешките права в Русия, който посетил Дадаев във вторник, казва, че е видял множество рани по тялото му, които предполагат, че е бил изтезаван от властите.

Самият заподозрян е споделил, че е бил вързан в продължение на 2 дни с торба на главата си. Той заявил, че е признал вината си, за да бъде освободен негов приятел, арестуван заедно с Дадаев. Мъжът възнамерявал да каже истината в съда, но не му бил даден шанс да говори.

Другият главен заподозрян по случая Шагид Губашев казва, че е бил бит от разпитващите го, но продължава да отстоява своята невинност.

От Комисията на правозащитниците не са открили следи от побой и мъчения по тримата арестувани във връзка с убийството на Борис Немцов – Заур Дадаев и братята Анзор и Шагид Губашеви.

Въпреки това от Комисията все още не бързат да правят окончателни заключения по въпроса.

Искаме следствието щателно да провери този въпрос, макар че има съмения в това дали информацията на арестуваните е достоверна, посочи Антон Цветков от Комисията.

Според думите на Шагид Губашев при ареста той е бил ритнат по лицето от спецполицай. След такъв удар трябва да останат следи, но по лицето му такива не се забелязват. Заур Дадаев пък обясни, че е бил измъчван с електрошок, но по тялото му не са открити такива следи, допълни Цветков.

Припомняме, че бившият вицепремиер и руски опозиционер Борис Немцов беше застрелян в гърба, докато се разхождаше близо до Кремъл на 27 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!