Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Започна срещата на външните министри на Г-7 в Лондон

OFFNews 04 май 2021 в 19:10 3114 0

Снимка Getty Images

В рамките на подготовката за срещата на държавните глави на Г-7 през юни, тази седмица Великобритания е домакин на среща на външните министри от седемте най-развити държави. На срещата присъстват и техните колеги от Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка.

Министрите ще обсъдят "кризите и основни въпроси в областта на международната политика", се казва в изявление на френското външно министерство. Специална сесия ще бъде посветена на индо-тихоокеанския регион, предаде радио Франс Интернасионал.

Ще бъде обсъдена и "защитата на демократичните ценности в лицето на възхода на авторитарните режими".

По време на откриващата сесия във вторник сутринта домакинът на срещата, министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб, уточни, че "все по-агресивната дейност на Русия, Китай и Иран представлява предизвикателство за демократичните общества и международното право".

Програмата на разговорите включва военния преврат в Мианмар, кризата в района Тигрей в Етиопия и несигурната ситуация в Афганистан, където американските войски и техните съюзници от НАТО започнаха последна фаза на изтеглянето си.

Външното министерство на Обединеното кралство заяви, че групата ще обсъди „продължаващата злонамерена дейност на Русия“, включително струпването на руски войски на границата с Украйна и изпращането в затворническа колония на опозиционния политик Алексей Навални.

Министрите от Г-7 също ще се опитат да постигнат съгласие за начина осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за целия свят.

Богатите страни не са склонни да се откажат от скъпоценните си запаси, докато не са ваксинирали собственото си население.

По време на самата среща външните министри спазват всички необходими мерки - носене на маски, физическа дистанция, поставени са и плексигласови прегради между участниците. 

Поканата към външните министри от Австралия, Индия и Южна Корея показва, че обсъждането на процесите в индо-тихоокеанския регион може да включва дискусия относно нарастващата увереност на Китай. Все повече се засилват притесненията относно безопасността на Тайван, който Пекин счита за бунтовна провинция, която може да бъде обединена с континента, с употребата на „не мирни средства“.

Членовете на Г-7, САЩ и Япония, както и Индия и Австралия, формират четиристранния диалог или Quad, инициатива, създадена за противодействие на нарастващото китайско влияние в индо-тихоокеанския регион. Франция участва във военни учения на Quad в Бенгалския залив и се съобщава, че ще се присъедини към военните учения в Япония следващата седмица.

Китай се подигра с Quad, заявявайки, че това е "хлабава група" с членове, които "говорят празни приказки".

Но китайският вестник Глобал Таймс съобщава също, че вторият самолетоносач на китайския флот "Шандонг" провежда първата си тренировка от пускането си на въоръжение в Южнокитайско море.

Говорителят на военноморския флот Гао Сючен изрази надеждата, че "външният свят може да погледне на [учението на "Шандонг"] обективно и рационално. Военноморското крило на Националната освободителна армия на Китай ще продължи да организира редовно подобни учения в бъдеще."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews