Западът се нахвърли на Нетаняху заради смъртта на 7-те доброволци в Газа

OFFNews 03 април 2024 в 16:38 3655 1

нападения в Газа

Снимка Getty images

Израелското правителство бе подложено на международен натиск след въздушния удар на ЦАХАЛ в Ивицата Газа, при който загинаха седем служители на американската благотворителна организация World Central Kitchen (WCK). Израел призна отговорността си за смъртните случаи и обеща инцидентът да не се повтаря.

Сред загиналите са палестинец и граждани на Великобритания, САЩ/Канада, Полша и Австралия, напомня Би Би Си. Очаква се тленните останки на шестимата (с изключение на палестинския им колега) да бъдат изведени от Газа през контролно-пропускателния пункт Рафа на границата с Египет.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще направи "всичко възможно, за да гарантира, че подобно нещо няма да се повтори", като подчерта, че въздушният удар не е бил умишлен.

Някои западни лидери обаче остро осъдиха действията на Тел Авив, като предположиха, че правителството на Нетаняху не е направило необходимото, за да запази живота на доброволците.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел "не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници, които се опитват да предоставят така необходимата помощ на цивилното население" и призова за бързо разследване на инцидента.

Британският министър-председател Риши Сунак посочи, че е шокиран от убийството на трима британски граждани, загинали при израелски удар, и нарече ситуацията в Газа "все по-непоносима".

В разговор с израелския премиер във вторник вечер Сунак е настоял за "задълбочено и прозрачно независимо разследване" на инцидента.

Британският външен министър Дейвид Камерън поиска от Израел да промени стратегията на въоръжените си сили, за да гарантира безопасността на хуманитарните работници в бъдеще.

Австралийският министър-председател Антъни Албанес изтъкна, че в телефонен разговор с Нетаняху е изразил "гняв и загриженост", като нарече убийството на австралийски гражданин напълно неприемливо.

Израелският въздушен удар предизвика "предсказуем гняв" от страна на Полша, отбеляза и премиерът на страната Доналд Туск.

"Господин министър-председател Нетаняху, господин посланик Ливне (става дума за посланика на Израел в Полша Якоб Ливне - бел. ред.), огромното мнозинство от поляците показа пълна солидарност с Израел след атаката на "Хамас" (на 7 октомври). Днес Вие подложихте тази солидарност на много тежко изпитание. Трагичното нападение срещу доброволци и вашата реакция на него предизвикват предвидим гняв", написа Туск в социалната мрежа X.

Посланик Яков Ливне не остана длъжен и изтъкна, че "крайната десница и левица" в Полша обвиняват Израел в предумишлено убийство, и добави, че "антисемитите винаги ще си останат антисемити".

Благотворителната организация World Central Kitchen изтъкна, че скърби за смъртта на седем "герои и прекрасни души". От там допълниха, че доброволците са били убити при "целенасочена атака", която е била извършена, въпреки че групата е координирала действията си с израелските войски.

Говорителката на ООН обяви, че израелският удар е резултат от "ужасяващ провал в деконфликцията (предотвратяването на случайни сблъсъци - бел. ред.)", или доказателство, че сега действащата система не е подходяща за целта.

Ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Джейми Макголдрик бе категоричен, че нападението от понеделник не е изолиран инцидент. От октомври насам в Газа са загинали около 200 хуманитарни работници.

WCK, която работи в Ивицата Газа от месеци и току-що достави втора 400-тонна пратка с помощи по море от Кипър, играе все по-видима и важна роля за предотвратяване на изпадането на Газа в глад.

Началникът на Генералния щаб на ЦАХАЛ Херци Халеви призна, че израелският удар е бил сериозна грешка, допусната поради погрешна идентификация при много трудни обстоятелства. Халеви подчерта, че е важно да се продължи да се доставя помощ на жителите на Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

03.04 2024 в 18:11

До този отдолу - не е ли време палестинските наркомани да бъдат изчистени? Дори арабите не ги искат.

Няма лесно решение.

От една страна вместо да развива управление, палестинците лапат на Иран пропагандата и изклаха сума ти народ.

Израел от друга страна преиграва от болка, и причинява болка. Повече ли е или по малко от получената, кой ще реши? Може би ООН?

И въртележката тип Монтеки и Капулети по Шекспир се завърта. Няма значение накрая кой започнал ли?

Айде по внимателно със завистта към хора , които от пустинята правят градина, и по-внимателно със съчувствието към хора, които са си поставили за висша цел да унищожат другите хора.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки