Заев: Днес България блокира Северна Македония за членство в ЕС

Георги Савчев 06 ноември 2020 в 15:43 13526 4

Имаме първата блокада от България, заяви македонският премиер Зоран Заев. По информация на властите в Скопие, България е блокирала преговорната рамка между Северна Македония и ЕС на днешното заседание на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз.

Същевременно и от българското външно министерство съобщиха, че България е уведомила днес Европейската комисия, че "не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия".

Днес член 2 от Договорa за добросъседство беше нарушен. До момента ние не сме нарушили нищо. Посланието, изпратено днес от съседна България, изобщо не е приятелско, първата стъпка е блокирана, каза Заев.

Посоченият от него член 2 от Договорa за добросъседство между България и Северна Македония предвижда "двете страни да развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция", а България да "споделя своя опит с цел да съдейства" на Северна Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз.

Българските искания ги няма в преговорната рамка на ЕС

Спорните въпроси между София и Скопие, сред тях и искането на България да не се използва терминът "македонски език", не са включени в черновата на преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

"За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на преговорната рамка, за което и настояваме" - гласи официалната позиция на българското външно министерство.

Очаква се окончателният текст на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС да бъде одобрен на среща на външните министри на страните членки. Първоначално срещата беше за планирана за 10 ноември, но днес стана ясно, че ще е на 17 ноември.

Ако документът бъде одобрен, следва политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

В черновата на преговорната рамка обаче не е посочен срок за провеждане на междуправителствена конференция, няма и посочена дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Все пак може да се стигне до решение

Българското външно министерство благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей "за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение".

Позицията на официална София е, че все още не е изключено да бъде постигнато решение - въпреки кратките срокове.

"Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия" - не пропусна да отбележи и македонският премиер Зоран Заев при днешното си изказване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

4

Руми Лазарова

07.11 2020 в 13:47

Аз пък продължавам да се чудя. Най-големият "гювеч" на макетата даде Борисов през 2018 г. по време на председателството на БГ в ЕС. СИЧКО им призна и даде. Те пък после и не го поканиха на някои церемонии. И сега, месеци преди приемането им в ЕС, нашите "се дърпат". Наистина съм изненадана. Нищо не се е променило междувременно. Някой ги притисна, или те се усетиха, че правят национално предателство?!
Обзалагам се, че Началниците в ЕС ще принудят Борисов да клекне. Той си го знае.

3943

3

OtSofia

06.11 2020 в 23:48

@ Борис Браво, Борисе! Точно с това трябва да се започне: пълната правна и политическа реабилитация на всички репресирани българи ... само заради отказът им да стават сърби или "македонци". Добавям - това трябва да стане с еднократен акт на най-високо ниво, а не реабилитацията да се кръсти "процес" и да се отдалечи във времето.

3000

2

Boris

06.11 2020 в 23:09

Основно условие преди каквито и да са преговори е пълната правна и политическа реабилитация на всички репресирани българи във Вардарска Македония, от 1913 г. досега, само заради отказът им да става сърби или "македонци". Без катарзис и справедливост за стотиците хиляди жертви на македонизма, сред българския народ в Македония, няма да има движение напред. Ще слушаме омръзналите ни до втръсване приспивни и пропагандни югошлагери на македонистите и ще се въртим в омагьосан кръг. Ако не искат да реабилитират - да се даде македонизма на Международен трибунал за извършените престъпления, срещу българския народ във Вардарска Македония, за които няма давност!

3943

1

OtSofia

06.11 2020 в 18:31

България всъщност блокира сърбо-гръко-руската агентура - и в София, и в Скопие, в зловредния им стремеж да отровят отношенията в ЕСъюз. Браво на нашите, това е борба за честната Македония, за честта на нашите измъчени братя и сестри отвъд границата, за нашата чест. Браво на нашите, това е още едно доказателство срещу мръсната и подла лъжа, че сме били Троянския кон на Русия в ЕСъюз! Браво на нашите, с това действие отхвърлят провинциалната мъгла и чалга-политиката. Истината в Македония тепърва ще изправя гордо чело, ние сме с тях, както и да ви звучи това на фона на отхвърлянето на преговорната рамка. Германия тепърва ще "яде жаби" по сърбо-гръко-руска линия. Който каквото сам си направи ... и пр. И германците са като всички европейци, включвам и нас, бягаме от натоварващата ни с отговорности истина докато изгубим дъх и от немайкъде я научаваме postfactum. После, на второ четене, на втори акъл, немаме равни в отстояване на правдата и свободата.