Задържаният ирански танкер отплава от Гибралтар

OFFNews 19 август 2019 в 11:21 1571 0

Снимка EPA/БГНЕС

Иранският танкер, който беше задържан през юни тази година, отплава от пристанището в Гибралтар. Той беше спрян заради съмнения, че превозва петрол за Сирия.

В четвъртък властите на Гибралтар освободиха кораба, след като получиха уверения от Иран, че няма да свалят товара си в Сирия. Тогава американското правосъдно министерство подаде искане за задържане на танкера с мотива, че кораба има връзка с Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който от властите са определяни като терористична група, съобщиха от Би Би Си.

От Гибралтар отхвърлиха искане на САЩ отново да спрат кораба, който промени името си от "Грация 1" на "Адриан Даря-1".

САЩ отправиха молбата си в петък, ден след като Гибралтар отмени заповедта за задържането. От местната управа заявиха, че не може да изпълнят искането на Вашингтон за издаване на нова заповед за задържане, тъй като американските санкции срещу Иран не се прилагат в ЕС.

През юни тази година морското проследяване забеляза танкера, който се е движил на изток в Средиземно море и посочвал Каламата в Гърция като дестинация. Не е ясно защо корабът е бил на път за Каламата в Гърция но от Bloomberg разговаряли с двама брокери на кораби, които предположили, че  малкото пристанище може да бъде място за прехвърляне на товари от кораб на кораб.

Танкерът и неговият екипаж от 29 души - от Индия, Русия, Латвия и Филипините - беше завзет с помощта на британски морски пехотинци на 4 юли, след като правителството на Гибралтар - британска територия - предположи, че се отправя към Сирия в нарушение на санкциите, наложени от ЕС. Този ход предизвика дипломатическа криза между Обединеното кралство и Иран, която ескалира през последните седмици.

В отговор на случващото се на 4 юни бе задържан и танкерът Стената Имперо, която беше завзета от революционната гвардия на 19 юли и все още е в ръцете на Иран.

Оттогава Обединеното кралство обяви, че ще се присъедини към ръководена на САЩ за защита на търговските кораби, пътуващи през ключовия корабоплавателен маршрут в Ормузкия проток.

Напрежението между Иран и Запада може да се проследи до възобновяването на поредната криза - тази за ядрената програма на Иран.

Миналата година Вашингтон се оттегли от споразумение от 2015 г. за ограничаване на ядрените дейности на Иран на фона на подозренията, че Техеран все още се опитва да разработва ядрени оръжия, нещо, което Иран винаги е отричал. Оттогава напрежението между САЩ и Иран нараства след налагането на Вашингтон - и последното затягане - на санкциите срещу страната.

Обединеното кралство и други европейски страни заявиха, че остават ангажирани по сделката.

В понеделник говорителят на иранското външно министерство заяви, че чакат съдебно разпореждане преди евентуалното освобождаване на кораба и добави, че няма "никаква връзка" между двата корабни конфискации.

Той също предупреди САЩ да не се опитват да завземат кораба в международни води след като в петък САЩ издадоха заповед за изземването на танкера, след отказа на Гибралтар да изпълни искането на Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови