За пръв път мога да кажа спокойно, че имам магазин за марихуана

Какво се случва в Калифорния след влизането в сила на новите правила, когато продажбата на канабис е свободна

OFFNews 02 януари 2018 в 14:30 7220 0

Снимка AFP

Днешният ден е първият, в който марихуаната може да бъде купувана и продавана законно в Калифорния, а запасите на собственичката на магазин Никол Сейлисбъри вече са на привършване.

Телефонът звъни непрекъснато от седмици - хора, живеещи извън щата, искат да си купят.

"Толкова съм развълнувана, но и мъничко нервна", казва Сейлисбъри пред AFP. Тя е в бизнеса с марихуана от десетилетие и преди две години отваря и аптека.

"За пръв път се чувствам спокойна да кажа, че имам магазин за марихуана", признава 35-годишната дама със синьо-зелена коса.

Осем щата, както и столицата Вашингтон, вече узакониха употребата на наркотика, въпреки че тя остава извън закона на федерално ниво. Но сега това се случва в най-гъсто населения американски щат Калифорния, с близо 40 милиона жители, което в комбинация с процъфтяващата му икономика го превръща в най-големия пазар за марихуана.

Калифорния се превърна в пионер, когато легализира медицинската употреба на марихуаната през 1996 година и решението да разшири законната употреба - и за развлекателни цели - ще бъде наблюдавано внимателно от страните по света, които се надяват да спечелят пари от това. А и хората, които употребяват марихуана, вече няма да бъдат принудени да се обръщат към дилъри, които я продават незаконно.

Аптеката на Сейлисбъри, наречена Green Pearl Organics, работи от 8 сутринта днес и след относително тихата сутрин след посрещането на новата година преживя огромен наплив. Някои по-възрастни купувачи - верни клиенти на магазина от отварянето му - се притесняват, че сега ще трябва да чакат на дълги опашки, за да се снабдят с необходимото.

Други мърморят, че само употребата на марихуана за медицински цели трябва да остане законна, а трети недоволстват от солидните данъци, които ще бъдат наложени.

За да купите марихуана в Калифорния, трябва да докажете, че сте навършили 21 години с лична карта или шофьорска книжка. Калифорнийците могат да вземат до 28.5 гр. канабис без рецепта и да си посадят до шест стръка на жилище.

Чакалнята е изпълнена с хора на всякаква възраст, много местни и неколцина дошли отдалеч.

"Чудесно е да дойдеш да си вземеш марихуана, без да трябва да посещаваш лекаря си за рецепта", коментира Андрю Дженингс от Тексас.

"Ако продаваш алкохол в тази страна, би трябвало да може да продаваш и този плевел - носи данъци, а и имаме чудесна марихуана - всеки печели", казва Дженингс.

50-годишната Кристина - терапевт на деца със специални потребности - идва да си купи масло от марихуана, надявайки се, че то ще помогне за възстановяването на хормоналния ѝ баланс и ще успокои тревожността ѝ.

"Опитвам се да използвам природна медицина, а не някой който пуши много марихуана", обяснява тя, добавяйки, че предпочита 12-годишният ѝ син да не знае, защото тя не иска да го насърчава да употребява марихуана. Смята, че това би повлияло лошо на развитието на умствените му способности.

Според новия закон марихуана не може да бъде консумирана на публични места или докато човек шофира. Не може да бъде употребявана и на разстояние по-малко от 300 метра от училища или други места за деца.

Много собственици на бизнес организации вече започнаха да инвестират в отглеждането на марихуана. Сейлисбъри засажда растенията си в парцел в задната част на магазина си, като същевременно работи и с мрежа от производители.

И кметът, и полицията подкрепиха индустрията, чиято стойност се изчислява на 5.8 милиарда долара в Калифорния до 2021 г. от консултантската фирма ArcView.

"Срамувах се - чувствах се като проститутка или стриптизьорка, въпреки че винаги спазвах закона и плащах данъците си", казва Сейлисбъри днес. Днес мога да кажа каква е моята истина, да кажа спокойно какво правя, добавя тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови