За какво се договориха Меркел и Шулц

OFFNews 07 февруари 2018 в 18:35 3744 3

Ангела Меркел възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на германското правителство под знака на Европа. 

В изявление пред медиите Меркел коментира, че коалиционното споразумение със социалдемократите на Мартин Шулц е здрава основа за съставянето на добро и стабилно правителство и ще помогне на германската икономика да остане силна. 

"Знаем, че за да гарантираме, че то ще бъде добро за хората в бъдеще, ще трябва да модернизираме инфраструктурата и да се справим с предизвикателствата на дигитализацията. Солидните финанси ще са отличителният знак на нашето управление", допълни тя. 

Меркел подчерта, че са се наложили много компромиси, особено за разпределението на министерствата, като според нея много консерватори няма да бъдат доволни от решението финансовото министерство да отиде при социалдемократите. 

Коалиционното споразумение поставя Европа като приоритет. Илюстрация за това е разделът, озаглавен "нов подем за Европа", с който започва коалиционното споразумение. В него се приема да се увеличи вноската на Германия в бюджета на ЕС. "Искаме да подсилим финансово ЕС, за да може той по-добре да изпълнява задачите си", се казва в текста, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Документът предвижда реформиране на еврозоната заедно с Франция, което да я направи по-устойчива на кризи. Споразумението подкрепя, но доста предпазливо, и една от спорните идеи на Еманюел Макрон - създаване на инвестиционен бюджет на еврозоната, за да се помогне за стабилизирането й и да се подкрепят структурните реформи. Берлин иска също да се създаде Европейски валутен фонд. Не се споменава и дума обаче за друга френска идея - създаване на пост финансов министър на еврозоната.

По отношение на мигрантите е наложен фиксиран горен праг за годишния брой кандидати за убежище, пристигащи в страната - между 180 000 и 220 000. Събирането на разделени семейства ще бъде възобновено от август, но е фиксиран месечен таван от 1000 души. 

Постигнат е компромис по две изисквания на СДП, които дълго блокираха преговорите: намаляване на диспропорциите в здравеопазването чрез изравняване на тарифите, по които се заплаща на лекарите от държавните и частните здравноосигурителни каси. Сегашната разлика доведе до медицинско обслужване "на две скорости" в Германия. Освен това използването на срочни трудови договори ще бъде по-стриктно регламентирано.
След продължителни дискусии страните се разбраха да намалят от 24 на 18 месеца продължителността на срочните трудови договори, налагани от работодателя без аргументи.

Във фискален план документът уточнява, че няма да има увеличение на данъците за най-богатите, противно на исканията на СДП. Същевременно социалдемократите, които поемат финансовото министерство, ще следят да няма намаляване на данъците.

Партиите се договориха и за ограничаване на увеличението на пенсионните вноски до 2025 г. По отношение на климата, коалицията потвърди оттеглянето на набелязаната цел до 2020 г. вредните емисии да бъдат намалени с 40 процента в сравнение с равнището от 1990 г.

Споразумението предвижда още да се направи преоценка в средата на законодателния мандат - след две години. Това дава възможност на социалдемократите да напуснат коалицията предсрочно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.02 2018 в 22:31

По радиото слушах няколко души - специалисти по Германия. Казваха го по различни начини, но тия май са се договорили за съвместно политическо самоубийство.