Бял дим над Бундестага: Меркел се споразумя за коалиция със социалдемократите на Шулц

OFFNews 07 февруари 2018 в 12:24 2791 0

След месеци преговори, чакане и спекулации Германия най-после ще има ново коалиционно правителство. Консервативният блок на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на кабинет, предадоха медиите в страната.

Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори, предаде БТА.

ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Партията получава и министерството на финансите.

Мартин Шулц ще се оттегли като лидер на ГСДП, за да стане външен министър, съобщи "Зюддойче цайтунг". Председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес е готова да поеме лидерския пост наред с длъжността, която заема сега. От партията нито потвърждават, нито отричат тази информация.  

Християндемократическият съюз ще управлява министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Изборите в Германия се проведоха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови