За 45% от руснаците жертвите при режима на Сталин са си стрували

ОFFNews 31 март 2015 в 14:12 5885 24

Снимка ТАСС/Антон Новодережкин

45% от руските граждани са на мнение, че жертвите на съветския народ по времето на управлението на Йосиф Сталин са били направени в името на по-висши резултати и надличностни цели, които напълно оправдават милионите загинали, сочи изследване на "Левада център", цитирано от "Интерфакс".

Други 41% от анкетираните са на мнение, че жертвите на Сталинизма са непростими и не могат да бъдат оправдани с каквито и да било цели. За сравнение през 2012 г. броят на оправдаващите жертвите по времето на Сталин са били 25%, а на инакомислещите - 60%.

26 на сто от запитаните смятат, че смъртта на тоталитарния лидер е била загуба на велик вожд и учител, докато други 46% посочват, че смъртта му слага край на терора и масовите репресии в СССР.

39% от хората възприемат фигурата на тоталитарния вожд положително, а 14% - с лошо, което е спад в сравнение с негативно настроените към него 27% през 2001 г. В началото на хилядолетието 12% от руските граждани са нямали мнение за Сталин, а сега бройката на безразличните е нараснала до 30%. 

През 2001 г. 16% от хората са свързвали Сталин с думата "страх", а сега връзка между двете неща виждат едва 6%.

От "Левада център" изтъкват, че негативно настроените срещу Сталин хора в Москва са 5 пъти повече отколкото тези в селските райони. По-богатите семейства също са склонни да недолюбват диктатора за сметка на по-бедните.

Не без значение е и образованието. 43% от хората, които имат по-ниско от средното образование, уважават личността на Сталин, докато хората с висше, милеещи за вожда са 2 пъти по-малко.

37% от анкетираните са "за" поддръжката на различни паметници и мемориални плочи на Сталин, 25% са "против", а за 29% няма значение.

31% от руснаците искат Волгоград да се прекръсти на Сталинград, а 69% са против.

Проучването е проведено сред 1600 души в 46 региона на Русия между 20 и 23 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!