Wikileaks: САЩ са подслушвали германските външни министри още преди 11/09/2001

OFFNews 20 юли 2015 в 21:35 3581 5

Снимка wikimedia

Щайнмайер и Райс на среща през 2006 г.

В понеделник вечерта Wikileaks публикува документи, които разкриват, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала бившия германски външен министър (2005-2009 г.) Франк-Валтер Щайнмайер и още 20 високопоставени чиновници в германското МВнР.

Телефонните номера на Щайнмайер са прихванати за подслушване след неговото посещение в САЩ на 25 ноември 2005 г., където той е бил на среща с американския си колега Кондолиза Райс.

Според информацията на Агенцията за национална сигурност Щайнмайер е "изразил задоволство, че не е получил категоричен отговор от Райс относно твърденията в пресата за самолетни полети на ЦРУ над Германия, които откарват за разпити заподозрени в тероризъм в тайни затвори в Източна Европа".

Щайнмайер просто е бил във възторг от факта, че неговата тактика за комуникация с Райс, която изключва дискутирането на остри въпроси за действията на ЦРУ, е сработила, коментира основателят на Wikileaks Джулиан Асандж.

В прессъобщението на Wikileaks се твърди още, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала високопоставени чиновници в германското външно министерство още преди атентата на 11 септември 2001 г. Подслушван е и вицеканцлерът и външен министър на Германия (1998-2005 г.) Йошка Фишер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови