Асандж: САЩ плаща с информация на Германия и Франция, за да мълчат

OFFNews 20 юли 2015 в 13:45 5196 8

"Меркел трябваше и искаше да изглежда корава, защото не искаше да я нарекат слаб лидер, но тя добре знае, че САЩ няма да се променят".

Това каза в едно от редките си интервюта създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж пред немското издание Spiegel по повод скандалите с подслушванията от миналия октомври, когато се разбра, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е била подслушвана от американските служби. 

"Всичката тази събирана от американските служби информация е ценна за Германия. Представете си, че Берлин се оплаче за подслушване и американците кажат: Окей, ние ще ви дадем информация, открадната от Франция. И Париж пък ще се оплаче и ще получи информация, пак открадната, за Германия. Службите в САЩ хвърлят много средства за това, което вършат, и се подсигуряват с хвърлянето на трохички информация, за да си осигури спокойствието", добави Асандж.

Журналистът, който в момента се укрива в еквадорското посолство в Лондон, все още не е загубил надежда, че светът ще се промени, въпреки заплахите към него и сътрудниците му.

Попитан какво е по-силно от американските служби, Асандж отговори: "Физиката. Математиката. Основите на реалността са груби и могат да бъдат преработени, но засега не се знае как".

По думите му в САЩ е създадено специално разузнавателно звено, съставено от 120 агенти, които се занимават само с Wikileaks и с това да го заловят.

Срещу него има повдигнати множество обвинения - за шпионаж, кражба на документи, компютърни престъпления и различни злоупотреби. В помощ на Wikileaks и Асандж са около 150 адвокати, които работят по различни дела, водени срещу и от сайта.

След разкритията, че САЩ са подслушвали телефона на германския канцлер Меркел, доверието към американското правителство от страна на немските граждани е спаднало почти двойно - от 88% доверие към Белия дом през 2010 г. до 43% след разкритията миналия октомври.

По думи на Асандж все още никой от Бундестага, дори и опозицията, не са го потърсили, въпреки че някои от партиите се опитват да вземат мерки срещу подслушването.

Засегнати от американските "бръмбари" са 125 високопоставени германски политици. Асандж и Wikileaks са публикували само последните 4 цифри от подслушваните телефонни номера. Възможно е скоро пълните контакти да бъдат публикувани в сайта.

В края на интервюто си Асандж коментира още, че една от главните битки на неговия екип е свързана с договорите за търговия между САЩ и Европа, един от които е и TTIP.

"Подобни споразумения са част от плана на САЩ да привлече Западна Европа към себе си и далеч от Евразия и Китай", категоричен е Асандж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!