Втори ден от срещата на върха на НАТО, Зеленски се присъединява към лидерите

OFFNews 12 юли 2023 в 08:24 1830 1

Среща на върха

Снимка БТА/АП

НАТО - среща на върха

Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с лидерите на НАТО в латвийската столица Вилнюс, след като те заявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, но отхвърлиха призива му за определяне на срокове за членство, предаде Ройтерс.

Зеленски ще се присъедини към лидерите на НАТО на втория ден от срещата на върха, като ще участва в учредителната сесия на Съвета НАТО-Украйна - орган, създаден за подобряване на отношенията между Киев и 31-членния трансатлантически военен съюз. Президентът ще се срещне и с американския си колега Джо Байдън, тъй като иска повече оръжия и боеприпаси от САЩ и други страни от НАТО за борба с войната, започнала с нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Според официални лица се очаква САЩ, Великобритания, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дългосрочна подкрепа на сигурността под формата на модерно въоръжение, обучение и друга военна помощ, вероятно скоро след края на срещата на върха. След това към тази рамка ще се присъединят и други държави със свои собствени двустранни ангажименти, казват служителите.

Британското правителство вече съобщи, че ще предостави пакет от 50 млн. паунда (64,65 млн. долара) за ремонт на оборудването и създаване на център за рехабилитация на военни в Украйна. В рамките на новия транш от помощта, който ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО тази седмица, Лондон и други членове на Г-7 ще предоставят хиляди допълнителни снаряди за Чаленджър 2 и над 70 бойни и логистични превозни средства.

Вчера във Вилнюс Зеленски изрази разочарование, че НАТО не е предложила график за членство - перспектива, която той по-рано определи като "абсурдна". "НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна", заяви той пред многохилядно множество в латвийската столица, като много от присъстващите развяваха украински знамена, докато снайперисти стояха на стража по покривите.

"Нашата отбрана е основен приоритет и аз съм благодарен на нашите партньори за готовността им да предприемат нови стъпки", написа той в Туитър. "Повече оръжия за нашите воини, повече защита на живота за цяла Украйна! Ще доставим нови важни инструменти за отбрана на Украйна".

НАТО заяви, че Киев не може да се присъедини към редиците му, докато войната с Русия продължава. Вчера лидерите на Алианса потвърдиха декларацията от 2008 г., че Украйна ще се присъедини към НАТО, но също така уточниха, че това няма да стане автоматично след края на войната. Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че процесът на приемане на нови членове е базиран на изпълнението на определени условия и цели, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

12.07 2023 в 10:06

Западните партньори не само обещават, но и ще предоставят на УкраИна допълнително оръжие и боеприпаси!

Само нашите плашшипутарници нещо се размотават...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика