Гневен Зеленски: Предложенията на НАТО за Украйна са безпрецедентни и абсурдни, заслужаваме уважение

OFFNews 11 юли 2023 в 15:46 12693 14

Снимка

Предложенията на НАТО във връзка с членството на Украйна в пакта са безпрецеденти и абсурдни и са обсъждани без Украйна. Това заяви в канала си в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски, изразявайки видимо разочарование от съюзната формула за обвързаност на Киев с пакта.

„Ние ценим нашите съюзници. Ние ценим нашата споделена сигурност. И ние винаги ценим открития разговор.

Украйна ще бъде представена във Вилнюс. На срещата на върха на НАТО. Защото това е уважение. Но Украйна също заслужава уважение.

Сега, на път за Вилнюс, получихме сигнали, че формулировката се обсъжда без Украйна. И искам да подчертая: тази формулировка се отнася само до поканата, а не до членството на Украйна.

Безпрецедентно и абсурдно – когато няма времева рамка както за поканата (!), така и за членството на Украйна; и когато вместо това се добавя някаква странна формулировка за "условия" дори за покана на Украйна...

Изглежда, че няма готовност нито да поканят Украйна в НАТО, нито да я направят член на Алианса.

Това означава, че все още има възможност да се разговаря за членството на Украйна в НАТО – в преговорите с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор. Несигурността е слабост. И ще обсъдя открито това на срещата на върха", пише президентът Зеленски.

Държавният глава на Украйна не искаше да участва в срещата на върха във Вилнюс, ако липсва ясна перспектива за украинското членство в НАТО и няма покана към Киев. В понеделник стана извество, че е постигнат някакъв компромис, който устройва украинската страна и името на Зеленски се появи в програмата на събитията, свързани със срещата на върха през втория й ден. Пакетът, за който страните членки се бяха договорили, включваше гаранции за сигурността на Украйна, създаване на съвет НАТО - Украйна и отпадане на Плана за действие, който се прилагаше при разширяване на пакта след 1999 година. Днес от записа на Зеленски става ясно, че този пакет не устройва Киев.

Не искам да ходя във Вилнюс за развлечение, обяви в понеделник украинският лидер и допълни, че присъствието му на срещата на върха има смисъл само, ако страната получи ясни гаранции за сигурност за Украйна по пътя й към присъединяване към Алианса. 

Коментарът на Володимир Зеленски излиза успоредно с този на американския президент Джо Байдън, който обяви, че САЩ са се съгласили с формулировката, предложена от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) по отношение на придвижването на Украйна към бъдещо членство, но не изложи подробности. Според кореспондент на УНИАН Байдън е казал това по време на съвместно обръщение към пресата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

„Съгласихме се с формулировката, която предложихте относно възможността Украйна да се присъедини към НАТО в бъдеще“, каза Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

17

ob1

11.07 2023 в 23:06

Вкиснатото мляко, тия простотии от мутрафонова ли ги получи: " Нападение на Нато - Русия вкарва Китай. Китай си взима Тайван. А Латинска Америка е негова - на Китай. Бази - пристанища и летища са построени от тях. Бразилия плюс Китай, а може и Индия. Населението им е няколко десетки пъти повече от това на страните от алианса. Математика"

Я обясни как блатото "вкарва" Китай! Да не са им пудел на каишка като картофения фюрер? Бразилия от какъв зор ще помага на пътника от кремъл? А Индия за чий ще става съюзник с Китай? Изобщо мислите ли преди да натиснете ctrl+v?

11300

14

yoghurt

11.07 2023 в 19:43

Украйна в НАТО - значи, нападнат НАТО, значи - НАТО е длъжен да отговори по чл. 1.

Нападение на Нато - Русия вкарва Китай. Китай си взима Тайван. А Латинска Америка е негова - на Китай. Бази - пристанища и летища са построени от тях. Бразилия плюс Китай, а може и Индия. Населението им е няколко десетки пъти повече от това на страните от алианса. Математика.

345

12

Джендо Джедев

11.07 2023 в 17:45

Приемането на Финландия в НАТО отвори 1300 км граница на блока с Русия. Путик какво направи? Нищо. Същото ще стане и с Украйна. Това ще има сдържащ ефект срещу всяка по-нататъшна агресия на Русия към Европа.

11300

11

yoghurt

11.07 2023 в 16:53

Не знам кой на каква позиция е в спора от коментиращите тук. Но след историята с коронавируса, приемам всяка военна реторика, която би могла да донесе сходни квази-оруелски ограничения крайно предпазливо.

Едно е да помогнеш онеправдан, друго да превърнеш в онеправдани всички граждани на света глобално, заради локалните амбиции на един сатрап.

345

10

Джендо Джедев

11.07 2023 в 16:44

Kara Mustafa

"ХлапетиЙ"... Хахахахаха! А ние виждаме един *****, който дори не се е научил да пише.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика