ВСУ сдържат руското настъпление към Авдеевка, твърди Киев

OFFNews 21 декември 2023 в 14:25 5818 0

танк
Горящ танк край Авдеевка.

Украйна обяви, че успешно спира руските атаки към Авдеевка. Това е град в Източна Украйна, който се намира съвсем близо до Донецк, административният център на Донецка област.

През октомври Русия започна мащабна атака срещу Авдеевка и постигна известен успех. Днес от ВСУ обаче заявиха, че "продължават да удържа врага, който продължава да се опитва да обкръжи Авдийвка".

В новия доклад за ситуацията на фронта се посочва, че украинските войници "отстояват позициите си и нанасят големи загуби на нашествениците".

Според Киев са били "отблъснати 14 атаки в района на Новокалиново, източно от Новобахмутовка и Авдийвка. Други 22 атаки са били пресечени в района на Северне, Първомайск и Невелск.

Въпреки това ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна остава крайно тежка. Мрачното настроение сред войниците е в ярък контраст с възторжената атмосфера от освобождението на Харковска област и град Херсон през миналата година, пише Би Би Си.

Командир на рота от 93-та бригада разказва, че руските войски атакуват позициите им поне два пъти дневно. Частите, които се опитват да спрат тези атаки, са с изчерпани боеприпаси.

Някои войници казват, че се налага да ограничават огъня поради липсата на артилерийски снаряди.

Украинските войски на фронтовата линия получиха нови западни оръжия, като шведската гаубица "Арчър" и произведените в САЩ артилерийски системи М109 "Паладин". Но войниците казват, че тези скъпи оръдия ще се превърнат в скрап, ако нямат с какво да стрелят.

Зимата създава нови предизвикателства за войниците. Хипотермията е нов враг. Ниските температури се отразяват и на техниката - моторното масло замръзва, а също и някои компоненти на оръжията.

Достъпът до позициите на фронтовата линия вече е много по-труден, тъй като пътищата са покрити със сняг или са напълно замръзнали.

Малките автомобили трудно достигат до отдалечените постове. А поради постоянната заплаха от безпилотни самолети е твърде рисковано да се правят доставки с големи камиони или бронирани машини.

Жестоки сражения

Говорителят на Министерството на отбраната в Киев Андрий Ковальов обяви, че през изминалото денонощие са били унищожени 1080 руски войници. По думите му ВСУ са поразили също така и 14 руски танка, 31 бойни бронирани машини, 20 артилерийски системи, 48 автомобила и пет единици специална техника.

Данните е трудно да бъдат проверени от независим източник.

Две жени са били убити от руската артилерия в южния украински град Никопол, съобщават местните власти.

Повредени са четири жилищни сгради, три стопански постройки и електропровод, съобщава областният управител на Днепропетровска област Серхий Лисак.

"Руската армия обстрелва Никопол с тежка артилерия. Окупаторите убиха две жени на 60 и 46 години", съобщи той.

В Херсон най-сериозният проблем е руската артилерия

Артилерийските снаряди, изстреляни през реката от окупирания от Русия бряг на Днепър, са най-голямата заплаха за жителите на южния украински град Херсон.

"Хората тук не се притесняват толкова много от сигналите за въздушни нападения", заяви тази сутрин пред украинската телевизия Олександър Толоконников, говорител на областната администрация на Херсон.

"Основно се ослушваме за снаряди, изстреляни от левия бряг. Тогава знаем, че снарядите са на път към Херсон. Хората разполагат с 5-10 секунди, за да се укрият."

Той казва, че Русия продължава да атакува енергийната инфраструктура, като например електропроводите. В засегнатите райони се доставят дърва и печки на дърва.

Според него друга цел е общественият транспорт, особено автобусните гаражи - това е подобно на североизточния град Харков, където вчера руснаците удариха трамвайно и автобусно депо.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво се случва в ДПС