Всичко свърши: пожарът в Рио заличи хиляди години история

Унищожени са останките на Лузия - най-старият човешки фосил, откриван някога

OFFNews 04 септември 2018 в 10:25 2156 0

Снимка AFP

Снимка от дрон показва какво е останало от Националния музей на Рио де Жанейро

Почти цялата колекция от безценни експонати в двувековния Национален музей на Рио де Жанейро е унищожена. Той пазеше най-богатата антропологична колекция за Северна и Южна Америка. Унищожен е най-старият човешки фосил, откриван някога - на около 12 хил. години.

Останките бяха на жена от Късния Палеолит, наречена Лузия (Luzia - португ.). Открити са в пещера в Бразилия през 1975 г. от френския археолог Анета Ламен-Емперер. Археолози смятат, че високата около 150 см жена е починала на около 20-годишна възраст, може да е била един от първите преселници в Южна Америка.

Сред експонатите имаше и египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис.

"Всичко свърши." Само това успя да каже експертът Марко Аурелио Калдас, след като провери какво е останало от съкровищата след на огъня. От 20-те милиона експоната са оцелели само устойчивите на високи температури метеорити, пише в. "Фоля де Сао Пауло". Официалната информация сочи, че са унищожени 90% от експонатите.

Пожарът избухна в неделя вечерта, а според зам.-директорката на музея Кристиана Сережо детекторът за дим в сградата не се е задействал.

Снощи отпред имаше протест. Няколкостотин души се събраха, за да изразят негодуванието си. Служители на музея бяха категорични: недостатъчното финансиране е попречило за осигуряването на по-високо ниво на сигурност. Музеят бе подложен и на финансови съкращения.

Протестът не протече мирно. Хората бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и лютив спрей.

"Двеста години на работа, изследвания и познание бяха загубени. Това е тъжен ден за всички бразилци", написа в Туитър президентът Мишел Темер. Той обяви, че правителството търси финансиране от компании и банки, за да се възстанови националният музей. Министърът на образованието допълни, че се търси и международна помощ, включително от ЮНЕСКО.

Тече разследване. Сред възможните причини за пожара са късо съединение и хартиен балон с нагорещен въздух, кацнал на покрива, пише Би Би Си.

Все още не е ясно дали музеят е бил застрахован.

Музеят, някога служил за резиденция на португалското кралско семейство, навърши 200 години по-рано тази година. Основан е от португалския крал Жуау Шести, отваря врати през 1818 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови