Пожар погълна 200-годишен музей с милиони ценни експонати в Рио де Жанейро

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2018 в 08:26 4080 0

Огромен пожар погълна Националния музей на Бразилия в Рио де Жанейро - най-старата научна институция в страната.

Пожарникари се борят с пламъците в сградата, която съхранява повече от 20 милиона експоната за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро.

Сред експонатите има египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия.

Към момента няма данни за ранени в пожара, избухнал в неделя.

Музеят, някога служил за резиденция на португалското кралско семейство, навърши 200 години по-рано тази година. Основан е от португалския крал Жуау Шести, отваря врати през 1818 г. 

Кадри от мястото на бразилска телевизия показват как огънят, започва вечерта и се разпространява в сградата. Сградата е с площ 13 000 кв. м и се намира в северната част на Рио.

Тепърва ще се установява колко големи са щетите. Според зам.-директора на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте архивите на музея са изцяло унищожени, което значи заличени 200 години история.

"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и познания бяха изгубени", се казва в изявление на бразилския президент Мишел Темер.

Зам.-директорът обвини властите, че не са съдействали за оказването на необходимата спешна помощ на музей, който бе засегнат и от бюджетни съкращения.

Преподаватели, учени и студенти вече зоват за протест пред опустошената сграда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови