Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вратът на бивш медиен съветник на Путин е счупен при смъртта му

Майк Екел и Карл Шрек - RFE 18 март 2019 в 20:44 4971 2

Снимка kremlin.ru

Лесин и Путин през 2002 г.

Михаил Лесин, бившият съветник на Владимир Путин, чието тяло бе намерено в хотелска стая във Вашингтон през 2015 г., е претърпял фрактура на врата, настъпила малко преди смъртта му. Това става ясно от предоставени документи от медицинската експертиза, които разкриват допълнителни данни за последните дни на руснака.

Документите не предоставят кристално ясни доказателства за извършено престъпление, свързано със смъртта на Лесин. В тях също се посочва и възможност фрактурата да е била причинена и „след смъртта“, по време на аутопсията.

Въпреки всичко детайлите в документите, предоставени ексклузивно на Свободна Европа, представляват най-точната научна експертиза, която досега е представяна във връзка със смъртта на Лесин, която властите обясниха като следствие на инцидент при прекаляване с алкохол.

Някогашният могъщ медиен съветник на Путин Лесин губи привилигированата си позиция в Кремъл през 2012 г. Той изчезва от публичния живот, докато не е открит мъртъв в стая в хотел „Дюпон Съркъл“, намиращ се на няколко пресечки от Белия дом. Това се случва на 5 ноември 2015 г.

Какви са новите детайли, които се разбират от предоставените документи, които преди две години Свободна Европа изиска, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация.

ФБР е обмисляло поемане на работата по случая през 2016 г. Остава неясно дали бюрото формално го е направило, въпреки че публикувани по-рано документи показват, че агенти на организацията са участвали в разпитите на свидетели и анализа на видео записи по случая.

Синът на Лесин, Антон, който живее в Бевърли Хилс, е споделил с разследващите, че не е знаел защо баща му е бил в американската столица. Той също така заявява, че баща му рядко си е позволявал да прекалява с алкохола по време на работни пътувания.

В доклад, изготвен в деня на смъртта на Лесин от работещ по случая патолог, се споманава, че медицинското лице е уведомено от детектив, че „приятел“ на Лесин се е свързал с него и се е интересувал за местонахождението му.

Въпреки официалното заключение след края на разследването за смъртта на Лесин, връзките му с руския елит и странните обстоятелства около смъртта му, както и при смъртните случаи на множество руснаци по света, изгубили позициите си във властта, наливат масло в огъня на спекулациите затова, че бившият съветник на Путин е бил убит.

В медицинските документи, с които Свободна Европа разполага, се говори за прорезни рани и отоци по врата, горната и долната част на торса, но не и затова как се е стигнало до тях.

Изводите на медицинските лица, които бяха публикувани през октомври 2016 г., бяха посрещнати с подозрения от хора, които са имали бизнесвръзки или са познавали някогашния могъщ кремълски съветник, който бе в основата на премахването на независимите руски ТВ канали и създаването на международната телевизия RussiaToday.

Човек, който е имал директен достъп до стаята, в която е намерен Лесин, сподели пред Свободна Европа, че е било физически невъзможно за починалия да е умрял, без да има някой друг с него в стаята.

Лесин играе основна роля в предизборната кампания на Борис Елцин през 1996 г., като заема и ролята на негов говорител след избирането му. Той е говорител на Елцин и при обявяване на оставката му на 31 декември 1999 г.

Когато започва да изпълнява ролята на медиен съветник на Путин в началото на новия век, Лесин играе ключова роля за поставянето на националните телевизии в страната под контрола на Кремъл. Това важи в най-голяма степен за NTV, канал, която дотогава е известен с критичните си материали към властта. Той продължава със създаването на Russia Today – глобалният канал, който играе ролята на говорител на Кремъл, познат днес като RT.

Година преди смъртта си, през 2014 г., Лесин привлича вниманието на американския Сенат, където е отправено искане към ФБР да го разследва за пране на пари. Няма данни затова бившият президентски съветник да е пътувал често до Вашингтон, но скоро след смъртта му става ясно, че той е бил в американската столица, за да посети гала вечер, която се е състояла два дни преди тялото му да бъде открито.

Източник на Свободна Европа, който поддържа контакти с федералните служби, съобщи, че Лесин е бил в контакт с Министерството на правосъдието в месеците преди смъртта си. През март 2018 г., сайтът BuzzFeed цитира неназован източник, твърдящ, че бившият служител в британското разузнаване Кристофър Стийл е предоставил на ФБР доклад, в който се твърди, че Лесин е бил пребит до смърт от хора на руски олигарх, близък до Владимир Путин. В BuzzFeed не разкриват името на олигарха.

В доклада си от декември 2017 г. полицията заявява, че Лесин е пил много в дните преди смъртта си. Месец по-късно ФБР публикува доклад за разследването си от 56 страници, включващи и работата на експерти, които са анализирали видеозаписите от хотела. Докладът на службата включва и 29 страници от изготвената медицинска експертиза, които са в основата на заключенията за причините за настъпването на смъртта. Тези страници са подложени на сериозна редакция.

Руските власти почти не правят коментари за смъртта на Лесин, с изключение на едно изказване, в което се коментира, че руската страна очаква пълни подробности по разследването от страна на американските служби.

Свободна Европа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!