Войник, загубил краката си в Афганистан: Трябва да вярваме, че си е струвало

Години работа бяха изтръгнати. Ние служихме с най-голяма почтеност и дисциплина и заведохме Афганистан на по-добро място, казва бившият сапьор Клайв Смит

OFFNews 18 август 2021 в 09:40 3981 2

Снимка Би Би Си

Бивш британски войник, загубил двата си крака в Афганистан, казва, че той и колегите му трябва да вярват, че всичко си е струвало. Клайв Смит от Канък, Стафордшър разказва пред Би Би Си какво чувства, когато гледа хиляди хора да бягат след завземането на властта в Кабул от талибаните.

Той казва, че е съкрушен да види как години работа са "изтръгнати", но подчертава, че военните на място са действали с почтеност.

Работата му е помогнала за премахването на бомби, което е спасило безценни животи, казва мъжът. Сегашната ситуация буди у него и приятелите му голямо разочарование.

Военните служили с "най-голяма почтеност и дисциплина" и това е завело Афганистан на по-добро място, добавя Смит.

"Трябва да вярваме, че си е струвало, защото не можем да се обърнем и да кажем на семействата на 457 души, които загинаха, че са загубили живота си за нищо. (...) Това има стойност. Те умряха заради нещо, аз загубих краката си заради нещо."

Той определя като неуспешен преходът от изтеглянето на международните сили до самоуправление. За него отговорност за случилото се носи правителството на Афганистан.

36-годишният мъж служи в страната през 2010 г., където търси и обезврежда взривни устройства. Губи краката си, когато стъпва върху такова.

Бившият сапьор преминава през шестгодишна рехабилитация.

Войници на САЩ стрелят, за да спрат бягащи към летището афганистанци. Спасяват своите

В неделя талибаните превзеха властта в Кабул, след като президентът и вицепрезидентът избягаха от страната. По това време американските и съюзническите сили се евакуираха на летището, откъдето самолети ги отведоха в родните им страни. Хиляди местни се втурнаха към летището в опит също да се спасят. Част от тях успяха да нахлуят на пистите. В хаоса бяха дадени 7 жертви.

Афганистан: Намериха човешки останки по колелата на американски самолет

Новите властелини се опитаха да успокоят ситуацията. Снощи талибаните дадоха пресконференция, на която обещаха мир и благополучие на народа си и декларираха, че зверствата над жените, които населението помни при управлението им преди 20 години, няма да се случват отново.

"Не искаме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че Афганистан вече не е бойно поле. Ние помилвахме всички онези, които се бориха срещу нас. Враждите приключиха", заяви говорителят им Забихула Муджахид. "След 20 г. борба ние еманципирахме (страната) и изгонихме чужденците", "това е гордост за цялата нация" - допълни той.

ЕС реагира предпазливо: ще си сътрудничим с талибаните, но под условие, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел по късно снощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша