Версия: Интерпол издирва в България мъж, заподозрян за взрива в Истанбул

OFFNews 15 ноември 2022 в 08:25 1580 1

Интерпол

Снимка Getty Images

Интерпол

Версия, че Интерпол издирва в България свързан с атентата в Истанбул на 13 ноември разпространиха гръцки медии, цитирани от bTV.

Става въпрос за съквартиранта на задържаната Ахлам Албахасир. Гръцките медии се позовават на свои неназовани източници от полицията в страната си.

След мощната експлозия на търговска улица в турската столица загинаха шест души, а 81 бяха ранени. Жертвите в атентата са от три семейства, сред тях има жени и едно дете. Местните власти задържаха 48 души, 45 от които - сирийци. Сред тях е и 25-годишната сирийка Алхам Албасир, влязла в Турция преди 4 месеца, предаде bTV.

Според полицията в Истанбул тя е признала вината си по време на разпита и е заявила, че е била обучена като специален офицер от Кюрдската работническа партия (ПКК) и че е влязла нелегално в страната.

Гръцките медии съобщават, че според източници на гръцката полиция Интерпол издирва още един заподозрян - съквартирант на задържаната жена. Предполага се, че мъжът се намира на българска територия. Твърди се, че гръцките власти не са установили, че той е преминал през гръцка територия и че е избягал в България веднага след нападението.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че при техническо подслушване след нападението в Истанбул терористичната организация е дала инструкции Албахасир да бъде убита, предаде турската частна телевизия НТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews