Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Великобритания ще помогне на репресираните в Беларус

Светлана Тихановская се срещна с Борис Джонсън

OFFNews 03 август 2021 в 20:21 2174 0

Снимка Getty Images

Светлана Тихановская, лидер на беларуската опозиция в изгнание, се срещна с британския премиер Борис Джонсън.

Великобритания ще предложи помощ на репресираните хора в Беларус, съобщи Тихановская след срещата.

По думите й премиерът я е уверил, че ще се приложи натиск върху правителството на Лукашенко и ще се окаже помощ на опозиционни журналисти, принудени да напуснат страната.

Срещата се случи едва часове след като активистът Виталий Шишов, ръководител на група, помагаща на избягали от Беларус, беше намерен обесен близо до дома си в Украйна. Води се разследване дали е бил убит или става дума за самоубийство.

Вчера беларуската олимпийка Кристина Цимановская получи хуманитарна виза от Полша, след като отказа да се прибере насила в Минск. Тя заяви, че след отправени критики към треньорите е принудително заведена на летището - затова поиска помощ и каза, че се страхува за безопасността си. 

Тихановская е на мнение, че е твърде рано да се коментира смъртта на Шишов, но е решена да продължи борбата срещу управлението на Лукашенко.

Тя допълни, че международната общност "прави много", за да помогне, но "понякога решенията трябва да се вземат много, много бързо".

Санкциите на Обединеното кралство - включително забрани за пътуване и замразяване на активи на висши беларуски чиновници - в момента са насочени към общо 99 души и девет организации.

Санкционният списък беше допълнен през юни заради задържането на опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега - самолетът на Ryanair, в който пътуваха, беше принудително отклонен в Минск.

В същото време ЕС актуализира списъка си със санкции, който включва общо 166 лица и 15 организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови