Стартира квотното разпределение на мигранти, 12 от Еритрея тръгват към Швеция

OFFNews 09 октомври 2015 в 07:57 3005 1

Започва квотното разселване на мигранти в страните от Европейския съюз. Първите, обхванати от схемата, са 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция. 

Европейската комисията не уточнява колко мигранти ще обхване първата стъпка в прилагането на квотите. Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС. Схемите не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС, уточни говорителят на комисията Маргаритис Скинас преди дни.

Швеция се съгласи да приеме 821 бежанци, пристигнали от средата на август в Италия, и 548 бежанци, пристигнали в Гърция, в рамките на програмата по разселване на 40 000 бежанци в страни от ЕС. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци. 

По тази схема страната ни трябва да приеме малко над 800 бежанци, но това не се очаква да стане в близките дни. 

Междувременно ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза, предаде Франс прес, цитирана от БНР. 

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини апелира да се намерят "общи отговори и общи решения на едно общо предизвикателство". Тя отправи призива си на конференцията на ЕС в Люксембург с участето на страните от Западните Балкани, Турция, Ливан и Йордания, информира БНР.

В заключителната декларация ЕС обещава по-голяма финансова помощ, но и иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организирания трафик на хора.

По данни на ООН от началото на годината по "Балканския път" в Европа са пристигнали 428 000 души. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува дали да одобри европейската морска операция, чиято цел е да бъдат прехващани кораби и арестувани трафиканти на хора в международните води между Италия и Либия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков