''Вашингтон пост'': Според изтеклите документи Орбан е определил САЩ като един от "трите главни противника" на ФИДЕС

OFFNews 11 април 2023 в 16:24 4673 2

Виктор Орбан

Снимка 24.hu

Виктор Орбан

Според един от изтеклите секретни документи на американското разузнаване унгарският премиер Виктор Орбан е определил САЩ като един от "трите главни противника" на партията му ФИДЕС - Унгарски граждански съюз, по време на заседание на 22 февруари, посветено на политическата стратегия, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Документът се позовава на информация от посолството на САЩ в Будапеща, като разузнаването оценява думите на Орбан като "ескалация на нивото на антиамериканската му реторика".

Пресцентърът на унгарското правителство не е отговорил на молбата на "Вашингтон пост" за коментар.

Десният лидер популист започна да се изказва все по-често срещу Вашингтон, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, отбелязва американският вестник.

Орбан редовно изразява възхищението си от бившия държавен глава Доналд Тръмп. След като миналата година унгарският премиер си направи профил в "Туитър", той спомена в първия си пост своя "добър приятел" Тръмп, а няколко дни по-късно го определи като единствената "надежда за мир" в Украйна, пише още американският всекидневник.

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на евентуалното публикуване на документи на Пентагона, изтекли в няколко социални медии. Изглежда, че те съдържат подробности за помощта на САЩ и НАТО за Украйна и за разузнавателните оценки на САЩ относно съюзниците на САЩ, които биха могли да обтегнат връзките с тези държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

850

2

pr07ecH70r

11.04 2023 в 21:38

Унгарският ТиквУн. Ще им дойде и на тях времето. А историята не забравя. Дано да е скоро.

10298

1

AntiZ

11.04 2023 в 16:41

Да се чудиш и да се маеш, как унгарците го търпят този боклук още?!