Виктор Орбан: Въпросът за изпращане на мироопазващи войски в Украйна става все по-легитимен в ЕС

OFFNews 31 март 2023 в 13:28 2845 4

Снимка 24.hu

Виктор Орбан говори на живо в ефира на Кошут Радио.

„Въпросът за това дали миротворчески войски могат да бъдат изпратени в Украйна става „все по-легитимен“. Европейските държави се доближиха до тази на пръв поглед „непроходима граница“, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в обширно интервю на живо в ефира на „Кошут радио“ в петък сутринта.

„Ние сме близо до тази привидно непроходима граница“, каза Орбан, но не уточни за какви войски става дума и коя от страните членки на ЕС е готова да обсъжда този въпрос. По повод думите на унгарския министър-председател УНИАН припомня, че полският премиер Матеуш Моравецки обяви през март 2022 г. , че подкрепата за въвеждането на мироопазващи сили в Украйна е нараснала в Европейския съюз. Президентът Володимир Зеленски обаче не подкрепи подобна идея, а темата се използва от Кремъл за хибридни атаки срещу Запада с твърдение, че се готви разделяне на Украйна под флага на уж миротворчески войски.
Орбан, който е смятан за близък до руския президент Владимир Путин, но чиято страна също беше вкарана тази седмица в списъка на вражеските на Русия страни, коментира, че Украйна получава все по-тежко въоръжение.

„След последната ни среща (в радиото) имаше среща на върха на ЕС, на която присъстваха европейски правителствени и държавни ръководители. Няма спор, че войната става все по-кървава и жестока, броят на жертвите и от двете страни е над сто хиляди. Въпреки това броят на страните, които застанаха на страната на мира вместо на войната, не се увеличи“, изрази огорчение ръководителят на унгарското правителство. Според него хората от страните в ЕС се стремят към прекратяване на огъня и започването на мирни преговори., но това не е стигнало до лидерите им. Повечето от тях все още били за войната и изпращали все повече и повече оръжия на Украйна.

„Първо имаме нужда от прекратяване на огъня. Трябва да се започне оттук, всичко може да се случи оттук“, обяви Орбан, който смята, че това е в интерес и на двете воюващи страни. Според него позицията на Унгария „принадлежи към световното мнозинство, глобалното мнозинство, въпреки че е малцинство в Европа“.

Унгарският министър-председател смята, че мнозинството от европейските страни се лутат по въпроса за войната и обяви, че унгарската левица е за войната, като е пропуснала шанса да застане на страната на мира.

„Провоенните партии застрашиха Европейския съюз, от който очакваме две неща. Първият е да има траен мир. Така че рискът от война да е постоянно нисък. Самият съюз се превърна в провоенна институция. Другото е да се запази постигнатото ниво на просперитет. За съжаление войната и санкциите разрушават европейската икономика“, повтори тезите си отпреди Орбан.

По въпроса за Русия и санкциите политикът смята, че руснаците не казват истината. Достоверността на икономическите данни от Русия винаги е била съмнителна и по време на война не може да се очаква от тях да казват истината, и според Орбан не го правят. Според премиера не може да се очаква воюващите страни да казват истината, докато се борят за живота си.

Когато гледам Иран, се почесвам по главата, защото от години слушам, че иранската икономика ще се срине, каза още Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

31.03 2023 в 18:45

М@зник!

12078

3

edin slep

31.03 2023 в 18:42

Много лош този ЕС, кажи на унгарците че искаш да излезеш от него и да се присъединиш към СССР 2.0. Да видим колко време ще си на власт.

865

2

Constanza

31.03 2023 в 14:02

Въпросът за изпращането на Орбан на бунището на историята става все по-легитимен в ЕС.

345

1

Джендо Джедев

31.03 2023 в 13:30

"Първо имаме нужда от прекратяване на огъня. Трябва да се започне оттук, всичко може да се случи оттук“, обяви Орбан"

Ами да го каже това на шефчето си Пу!

 
X

Да помогнем на украинските деца!