Вархеи иска да пуснем Скопие до юни, ще идва в София, докато не стане

Йорданка Веселинова Последна промяна на 26 април 2022 в 12:27 4569 7

Снимка Архив

Оливер Вархеи

"Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС - б.а.) до края на юни, нямаме време, войната ни показа колко важна е евроинтеграцията."

Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи по време на форума на тема "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната".

Вархеи допълни, че е "изключително разочарован", че въпросът с началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС отново е на дневен ред. Той допълни, че е смятал, че тази тема е била приключена преди две години.

Той даде и пример с коронакризата и доставката на ваксини. По думите му държави като Северна Македония и Албания биха получили много по-бързо ваксини като страни членки, които са интегрирани в ЕС. Другият му аргумент бе свързан с войната в Украйна.

"Войната ни показва, че нямаме време за губене. Нямаме и интерес да губим повече време. Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция."

"Процесът на интеграция трябва да се ускори за страните от Западните Балкани", заключи той.

По-рано днес външният министър Теодора Генчовска отново заяви, че България може да вдигне ветото си, но след като чрез промени в македонската конституция бъдат гарантирани правата на българите в страната. Тя допълни, че за пореден път ще запознае Вархеи с тази позиция. 

Темата за Северна Македония беше една от спорните в последните седмици. Причината е появилата се информация, че правителството ще вдигне ветото преди края на френското председателство на Съвета на ЕС (юни - б.а.) Премиерът и представители на управляващата коалиция отрекоха да има такъв срок. Междувременно Генчовска обвини външнополитическият екип на Петков, че води различна външна политика за Северна Македония. По-късно от ИТН, от чиято квота е и Генчовска, заявиха, че тяхната червена линия е Северна Македония и биха напуснали коалицията, ако България вдигне ветото преди да са изпълнени всички условия, приети в декларацията на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-70

8

офф бее

26.04 2022 в 13:47

За курото беше забележката ми...

-70

7

офф бее

26.04 2022 в 13:44

Добре е, че никой не те слуша какво предлагаш!

4425

6

Име на профила

26.04 2022 в 13:43

Не, няма. Знам, че не си [редактирано">, затова ще опростя нещата за теб: целта им в момента е да приемат старните в западните балкани (без Сърбия и Черна гора), за укрепят своята зона на влияние в региона и да намалят влиянието на Русия, и потенциално в бъдеще и трети страни (напр. Китай).

Ама изобщо не ги интересува на какъв език се говори, кой с кого е враждувал, и кой е изобретил чушкопека.

Задачата на нашата дипломация е да използваме малкото влияние, което имаме, за да издействаме по-приемлива сделка за страната ни. Както направиха гърците с името и териториалните претенции преди години, а те тогава имаха по-сериозна позиция от нас. И затова трябва да се избира това, което наистина е важно - защита на етническите българи извън наша територия, както и на правото им на самоопределение и обществен живот, и като второстепенна цел изменение на образователната им доктрина така, че да спре да повтаря югославските лъжи. Всичко останало е чесане на егото.

3130

1

alfakentavur

26.04 2022 в 12:42

Ама трябва не до София да идва, а да ходи до Скопие.