Вълна от протести срещу Фестивал на кучешкото месо в Китай

Марина Юнакова 23 юни 2014 в 18:53 4630 3

Снимка Архив

Вълна от протести избухна вчера в китайския град Юлин, където за поредна година се организира фестивал на кучешкото месо, съобщава „Гардиън“.

Първоначално малка група от активисти, организирали се от социалните мрежи, бойкотирала фестивала. В последствие обаче, защитниците на правата на животните станали повече.

„Това е сива индустрия, характеризирана с жестокост и лоша хигиена“, коментира Джил Робинсън, директор на неправителствената организация „Animals Asiа“.

Докато кучешкото месо се смята за деликатес в много части на южен и североизточен Китай, домашните любимци стават все по-популярни сред средната класа в страната.

Редица административни служи също не толерират откритата продажба на кучешко. Например, управата на провинция Ксинхуа, където се намира Юлин, е забранила на служителите си да посещават фестивала, твърди източник на „Гардиън“.

Много китайци от своя страна реагират остро срещу враждебната реакция на протестиращите, смятайки че те пренебрегват местните традиции, според които консумацията на кучешко месо по време на лятното равноденствие носи здраве и дълголетие.

Фестивалът на кучешкото месо е ежегодна традиция, започваща на 23 юни – денят на астрономическото лято. Очаква се близо 10,000 кучета да бъдат изядени по време на събитието, посещавано от хиляди туристи и местни жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!