В Сената на САЩ: Радиоактивно замърсяване на територията на съюзник да се счита за нападение срещу НАТО

OFFNews 23 юни 2023 в 09:04 7974 5

Запорожката АЕЦ

Снимка БТА / АП

Според Института за изследване на войната Русия използва заплахите срещу Запорожката АЕЦ за шантаж на Киев и западните му съюзници.

Действията на Русия, Беларус „или техните марионетки“ да се разглеждат като атака срещу НАТО, ако доведат до радиоактивно замърсяване на територията на съюзниците. Резолюция с такова съдържание внесоха в Сената на САЩ републиканецът Линдзи Греъм и колегата му демократ Ричард Блументал, съобщава „Европейска правда“.

Двамата сенатори обясняват, че са били подтикнати да представят резолюцията от съобщението на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Сенаторите отбелязват, че това е първият прецедент след разпадането на СССР, в който Русия премества ядрените си оръжия извън собствените си граници и това е сериозна заплаха за глобалната сигурност на фона на продължаващата война в Украйна.

От текста става ясно още, че втората причина е непредсказуемата ситуация в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на окупационните сили на Руската федерация.

Греъм и Блументал предлагат всяко използване на тактически ядрени оръжия от Руската федерация, Беларус „или техните марионетки“ или унищожаването на ядрено съоръжение, което ще доведе до навлизане на радиоактивни елементи на територията на страните-членки на НАТО и ще причини сериозни щети, да се счита за атака срещу Алианса и основание за използването на член 5 от Североатлантическия договор.

„Заплахата Русия да използва ядрени оръжия е реална. Най-добрият начин да се ограничи тази заплаха е да се разясни на Русия на Путин какво ще се случи, ако използва ядрени оръжия. Нашето послание е насочено към обкръжението на Путин.

„Целта на тази резолюция е да изпрати сигнал на Владимир Путин и неговите военни, че ще бъдат унищожени, ако използват тактически ядрени оръжия или ако унищожат атомната електроцентрала по такъв начин, че да представлява заплаха за най-близкия член на НАТО... войските (на Путин) рискуват да бъдат напълно унищожени от силите на НАТО, ако се окажат толкова безотговорни и ирационални, че да използват тактически ядрени оръжия“, каза сенатор Блументал.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че украинското разузнаване разполага с данни, че руските сили се готвят да извършат диверсионна атака в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Според Института за изследване на войната подобен инцидент е малко вероятен, но не и невъзможен. Зеленски каза, че планираната атака ще освободи радиация от АЕЦ и обяви, че украинските официални лица ще споделят широко своите разузнавателни данни за планираната атака с партньори и международни организации през следващите дни.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 20 юни, че руските сили са минирали допълнителни зони в Запорожката АЕЦ, включително охладителния басейн на съоръжението. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви на 21 юни, че нейни представители не са забелязали никакви мини в охладителното езеро, въпреки че призна, че руските сили са минирали райони в и около АЕЦ. Руските сили не биха могли да контролират последствията от умишлен радиационен инцидент в АЕЦ, което би могло да повлияе повече на техните сили, отколкото на украинските сили в язовир Каховка предвид условията по време на инцидента.

Един умишлен радиационен инцидент може също така да остави много райони в окупираната Южна Украйна необитаеми и неуправляеми, което допълнително намалява способността на Русия да циментира своята окупация на Южна Украйна, а унищожаването на електроцентралата би било драстичен акт. Руските сили може да нарочно да изпращат сигнали, че се готвят да саботират АЕЦ, за да разубедят ВСУ да провеждане на контранастъпателни операции в района. Кремъл редовно използва заплахи за ядрена ескалация и предупреждава за заплахи за безопасността на АЕЦ, де факто заплахи, създавани от него самия, в опит да окаже натиск върху Украйна да ограничи военните си действия и да предотврати по-нататъшна помощ от Запада, смята Институтът за изследване на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

23.06 2023 в 16:56

Отче,

Тя сопата може да дойде под много форми. Ако трябва да е разорение - да е разорение.

12407

4

Bad Horse

23.06 2023 в 10:43

Путин играе руска рулетка с автоматичен пистолет. Няма как това което прави да завърши добре за него.

15914

3

поп Дръвчо

23.06 2023 в 10:00

Джендо, бедата е че те и от сопа не разбират.

Изпаднат ли в тоя амок - само тоталното им разорение оправя нещата.

345

2

Джендо Джедев

23.06 2023 в 09:44

Екстра! Рашняците разбират само от сопа. Неокастрена.

2550

1

alfakentavur

23.06 2023 в 09:28

Много добре!
 
X

Да помогнем на украинските деца!