В Брюксел започва Европейски съвет

OFFNews 08 декември 2011 в 09:18 1524 0

Днес в Брюксел започва последният Европейски съвет за годината.

Лидерите на 27-те страни-членки на ЕС ще обсъдят предложението на Германия и Франция за промени в договорите между страните от общността.

Двете страни настояват за промени в договора, с които да се въведат автоматични санкции – неспазването на правилата за дефицита да води автоматично до наказания, които могат да бъдат отхвърлени от Съвета само с квалифицирано мнозинство от 85%.

Ангела Меркел и Никола Саркози искат всички 27 страни (или поне 17-те страни от еврозоната) да въведат златно правило за балансиран бюджет, като Европейският съд трябва да определи дали съответното национално законодателство гарантира задължителното спазване на допустимия таван на дълга.

Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой също има свои идеи и предложения за промени в ЕС.

В доклада, изтекъл в медиите предварително, Ромпой отбелязва, че всякакви стъпки към обединение на инструментите за финансиране „трябва да бъдат съчетани с по-засилена рамка за бюджетна дисциплина и икономическа конкурентоспособност, за да се избегне моралната опасност и да се засили отговорността и изпълнението“ на задълженията.

Според източници от столицата на обединена Европа, президентът на Европейския съвет не желаел кардинални промени в договора, а предпочитал анекси към сега съществуващите. Това е възможно с промяна само на протокол 12, който се отнася до процедурата по свръхдефицит и определя таваните на дълга и дефицита.

Според президента Ромпой, с промяна в този протокол може да се въведат по-строги правила, като това няма да се смята за договорна промяна и няма да изисква ратификация от националните парламенти, а Европейската централна банка и Европейският парламент само ще бъдат консултирани.

Лидерите на Франция и Германия обаче продължават да говорят за промени в договора. Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Преди откриването на заседанието ще се състои официалната церемония по подписването на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. Той ще влезе в сила от 1 юли 2013 г., след ратифицирането му от всички държави-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!