В Брюксел решават бъдещето на Афганистан

Елица Мартинова 18 април 2012 в 11:51 1639 0

НАТО обсъжда сигурността в Афганистан след 2014 г., Снимка: ЕРА/БГНЕС
НАТО обсъжда сигурността в Афганистан след 2014 г., Снимка: ЕРА/БГНЕС
На среща в Брюксел НАТО ще обсъди как да подсигури безопасността в Афганистан след напускането на чуждестранните сили през 2014 г. На заседанието министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки ще се дискутира стратегия за подкрепа на афганистанската армия след 2014 г., когато по план трябва да бъдат изтеглени всички чуждестранни военни части. Днешната дискусия е предварителна, а окончателните стратегии ще бъдат приети през май на среща между държавните глави на страните-членки в Чикаго. Общите разходи по финансиране на армейските сили в Афганистан възлизат на 4 млрд. долара годишно. Очаква се, че САЩ ще поискат от международните си партньори да осигурят ¼ от необходимите средства. Според Би Би Си най-сериозният въпрос пред Североатлантическия съвет е как да запази единния фронт на афганистанската армия дори след края на чуждестранната военна намеса в страната. Към моменто НАТО предвижда да изтегли военните си сили поетапно и да остави пълна автономия на афганистанската армия до края на 2014 г. САЩ, които имат най-голям контингент в ислямската република, са категорични, че ще спазят тези срокове, въпреки масовите атаки на талибаните в края на миналата седмица. Заради екстремистките атаки Австралия обяви, че започва изтеглянето на всички свои военнослужещи почти година по-рано от планираното.

В понеделник родният контингент в Кандахар също попадна под обстрел, но успя да ликвидира атентатора, без да има пострадали българи.

Страната ни планира да изтегли поетапно военнослужещите си до края на 2014 г. След това в Афганистан ще останат около 150 българи, участващи в екипите за военна подготовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!