В Брюксел обсъждат Шенген, приемането ни може да стане частично и на подпис за ЧНГ

OFFNews 05 декември 2023 в 07:06 4005 1

Шенген

Снимка Getty Images/Архив

Вътрешните министри на страните от ЕС заседават днес в Брюксел. В дневния ред на срещата е дебат за актуалното състояние на шенгенското пространство. Гласуване за приемането на България и Румъния в него обаче няма да има.

а да бъдат приети двете страни в Шенген, трябва да има пълно единодушие сред 27-те държави от ЕС. Засега Нидерландия и Австрия не са представили окончателните си позиции, затова гласуването за приемането на България и Румъния в Шенген се очаква да бъде по-късно през декември. 

Вътрешните министри от ЕС да обсъдят и последната мисия в България, която Нидерландия поиска, преди да вземе окончателно решение за приемането ни в Шенген. Резултатите от нея бяха представени в края на миналата седмица и заключенията бяха положителни за страната ни, припомня БНТ. 

Испания, която председателства Съвета на ЕС, се надява да осигури необходимото единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген до края на тази година. Мадрид е готов да организира извънредна среща на вътрешните министри или да постави въпроса на гласуване чрез писмена процедура. 

В срещата в Брюксел днес участва министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Български, румънски и австрийски политици излязоха вчера на протест пред Министерството на вътрешните работи във Виена заради ветото за приемането на България и Румъния в Шенген. Организаторите са лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк от ДПС, евродепутатът от Румъния Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, всички от групата "Обнови Европа". 

Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген и ще има ясна пътна карта за присъединяване към морския и сухопътния, каза Ивайло Мирчев от ДБ. 

Умерен оптимист съм и мисля, че ще получим частично приемане в Шенген, заяви Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи, по БНР. Той подчерта, че т.нар. частично присъединяване на България в Шенгенското пространство е "малко йезуитска работа". 

"С едно такова решение само на физическите лица ще бъде улеснено пътуването, но икономически няма да се отрази добре на страната. Основните проблеми са с камионите и превозвачите на сухопътните граници. Това е и в двете посоки - и от България към Шенген, и от Шенген към България. Оскъпява се абсолютно всичко. Икономическите загуби ще са и за бизнеса ни, и за потребителите в България", каза още Кисьов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

05.12 2023 в 07:51

Особено хубави и качествени криви макарони (разбира се с дупчица) могат да се намерят в специализираните магазини за италиански стоки (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки