Евродепутати протестират във Виена срещу ветото за България и Румъния в Шенген

OFFNews 04 декември 2023 в 15:49 1741 1

Протест във Виена

Снимка БТА/АП

Илхан Кючюк на протеста във Виена

Български, румънски и австрийски политици излязоха на протест пред Министерството на вътрешните работи във Виена заради ветото за приемането на България и Румъния в Шенген, предава БТА.

Организаторите са лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк от ДПС, евродепутатът от Румъния Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, всички от групата "Обнови Европа".

"България и Румъния не могат да бъдат задържани извън Шенген. И двете страни отговарят на изискванията за членство от 2011 г., но са жертви на австрийската вътрешна политика“, казва Илхан Кючюк.

Според него "опазваме добре външната граница на ЕС".

Той обясни, че протестират, за да подкрепят усилията на България.

„Смятам, че най-добрият начин да защитим националния интерес е да обединим усилията на изпълнителната, законодателната власт, евродепутатите, за да мобилизираме целия потенциал, с който страната ни разполага“, смята още той. 

Темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген трябваше да бъде включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември.

Румънски правителствени източници твърдят, че няма да има гласуване, като се има предвид, че Нидерландия не е дала съгласието си за присъединяването на България, която е в пакет с Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!