Ултраконсервативният Ебрахим Раиси вече е президентът на Иран

OFFNews 03 август 2021 в 12:25 2115 0

Ебрахим Раиси

Снимка Getty Images, архив

Ебрахим Раиси

Религиозният ултраконсервативен Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на Ислямска република Иран на церемония, предавана по националната телевизия, предаде Франс прес.

Избирането му на поста беше одобрено от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

"Съгласно волята на народа, обявявам мъдрия, неуморен, опитен и популярен Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран", пише в указ на върховния лидер, прочетен от началника на канцеларията му.

Новият президент заяви, че правителството му ще предприеме стъпки за отмяна на "тираничните" санкции, наложени от САЩ, отбелязва Ройтерс. Той обеща, че ще подобри икономиката на страната, засегната тежко от повторното налагане на американските санкции след 2018 г., когато Вашингтон напусна едностранно сключеното споразумение за иранската ядрена програма.

Непосредствено след избирането на Раиси Израел призова света "да се събуди" за заплахата от Иран след избирането на "Касапина на Техеран" за президент. "Тези хора са убийци, масови убийци" - заяви тогава министър-председателят на Израел Нафтали Бенет и призова светът да не допуска "режим на брутални палачи" да притежава оръжия за масово унищожение. Седмици по-късно от Международната агенция за атомна енергия дойде вестта, че Иран е започнал процеса по производство на обогатен метален уран. Техеран обяснява, че целта е разработването на гориво за изследователски реактор. Обогатеният уран обаче може да бъде използван за създаването на атомна бомба и този ход провокира остра и критична реакция от САЩ, Великобритания и Франция. По същото време "Ройтерс" разпространи конфиденциално съобщение от МААЕ, в което агенцията потвърждава, че Иран е предприел стъпки, за да започне процеса по обогатяване на уран.

Роденият през 1960 г. в религиозно семейство Ебрахам Раиси е най-радикалният човек, избиран някога за президент на Иран. Според доклад от 2018 г. на „Амнести интернешънъл“ Раиси – известен с прозвището Касапина на Техеран, е участвал през 1988 г. в извънсъдебни екзекуции на най-малко 5 000 опоненти на режима. По оценки, цитирани от Би Би Си, броят на жертвите надхвърля 30 хил. Раиси стана президент в 13-ите президентски избори на страната, проведени при "исторически ниска" избирателна активност - според "Дойче веле": със 17 926 345 гласа от общо 28 933 004 бюлетини при 59,3 милиона имащи право на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!