Израел: Светът получи последната си възможност да се събуди за заплахата Иран

OFFNews 20 юни 2021 в 22:18 5077 0

Снимка Getty Images, архив

Нафтали Бенет, министър-председател на Израел

Министър-председателят на Израел призова САЩ и останалите си съюзници „да се събудят“ за заплахата от Иран. Това се случи по време на продължаващите преговори във Виена за подновяване на споразумението за ограничаване на ядрената програма на страната.

„Ебрахим Раиси, Касапина на Техеран, е избран за новия президент на Иран. Това е последният шанс за световните сили да се събудят, преди да се върнат към ядреното споразумение, и да разберат с кого правят бизнес. Тези хора са убийци, масови убийци“ – заяви Нафтали Бенет.

Той отправи посланието си на английски, отправяйки го очевидно към международната общност. „На режим на брутални палачи никога не трябва да се позволява да притежава оръжия за масово унищожение“, каза премиерът и увери, че "позицията на Израел по този въпрос няма да се промени".

На президентските избори в Иран в петък бе избран ултраконсервативният председател на Върховния съд Ебрахим Раиси. Роденият през 1960 г. в религиозно семейство Раиси е най-радикалният човек, избиран някога за президент на Иран. Той бе посочен за поста от аятолах Али Хаменей.

Според Бенет изборът му е "последната възможност за световните сили да се събудят за истинското естество на режима в Техеран".

Бенет напомни и за наложените санкции от САЩ срещу Раиси, причина за които е участието на Раиси в т. нар. „комисия на смъртта“ в Иран.

Според доклад от 2018 г. на „Амнести интернешънъл“ Раиси – известен и с прозвището Касапина на Техеран, като неин член, е участвал през 1988 г. в извънсъдебни екзекуции на най-малко 5 000 опоненти на режима. По други оценки, цитирани от Би Би Си, броят на жертвите надхвърля 30 хил.

"Амнести интернешънъл" реагира остро на избирането на Раиси на втория най-висок пост в държавата след този на аятолаха.

"Това, че Ебрахим Раиси е издигнат до президентството, вместо да бъде разследван за престъпления срещу човечеството – за убийства, отвличания и мъчения - е мрачно напомняне, че безнаказаността властва в Иран - се казва в позиция на генералния секретар на организацията Агнес Каламар. - През 2018 г. нашата организация документира как Ебрахим Раиси е бил член на „комисията на смъртта“, отвлякла и екзекутирала тайно хиляди политически дисиденти през 1988 г. Обстоятелствата около съдбата на жертвите и местонахождението на телата им до днес систематично се укриват от иранските власти, което се равнява на продължаващи престъпления срещу човечеството.

Като ръководител на иранската съдебна система Ебрахим Раиси е председателствал спирала от погазване на човешките права, при което стотици мирни дисиденти, защитници на човешките права и членове на преследвани малцинства са били произволно задържани.

Под негов надзор съдебната система осигури безнаказаност на правителствени лица и на силите за сигурност, отговорни за незаконното убийство на стотици мъже, жени и деца, и за незаконни арести, изчезвания и мъчения на хиляди протестиращи по време и след националните протести през ноември 2019 г.

Издигането на Ебрахим Раиси до президентския пост е следствие от избирателен процес, проведен в силно репресивна среда и забрана за жени, членове на религиозни малцинства и хора с опозиционни възгледи да се кандидатират.

Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за участието му в минали и продължаващи престъпления съгласно международното право.

Сега е по-спешно от всякога държавите членки на Съвета на ООН по правата на човека да предприеме конкретни стъпки за справяне с кризата на системна безнаказаност в Иран, включително чрез създаване на безпристрастен механизъм за събиране и анализиране на доказателства за най-тежките престъпления по международното право, извършени в Иран, с цел улесняване на справедливо и независимо наказателно производство."

Раиси е решен да развива скоростно иранската ядрена програма - предупреди израелското външно министерство вчера.

Раиси бе избран със 17 926 345 гласа от общо 28 933 004 бюлетини при 59,3 милиона имащи право на глас в 13-ите избори за президент на Иран. "Дойче веле" отбелязва, че това е "исторически ниска" избирателна активност.

Раиси трябва да встъпи в длъжност през август.

Израел се противопоставя на ядреното споразумение, от което САЩ се оттеглиха при президента Доналд Тръмп през 2018 г. и върнаха тежките санкции. Дипломати обаче казват, че при преговорите по него във Виена днес е бил постигнат напредък в опитите за подновяването му. Наследникът на Тръмп - Джо Байдън, изглежда готов да върне САЩ в него.

Преговорите във Виена между шестте страни, подписали споразумението, текат от април. В неделя те се събраха за шести кръг на разговори между САЩ и Иран за подновяването на споразумението, но разговорите бяха прекъснати, за да могат делегатите да се върнат в страните си. По-рано говорител на Държавния департамент беше заявил, че разговорите ще продължат, след като Раиси поеме властта.

Иранският зам.-министър на външните работи Абас Арагчи заяви пред държавната телевизия в неделя, че страните сега са "по-близо от всякога" до споразумение, но добави, че преодоляването на оставащото разстояние "не е лесна работа". Той каза още, че иранският екип ще се върне в Техеран за консултации.

Посланикът на ЕС Енрике Мора повтори думите на Анагчи. "По-близо сме, отколкото бяхме преди седмица, но все още не сме там" - каза той.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза междувременно, че все още има да се извърви "дълъг път" по въпроси, включително санкциите, добавяйки, че крайното решение е в ръцете на Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика