Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иран е започнал процеса по производство на обогатен уран: ходът ужаси САЩ, Германия, Франция и Великобритания

OFFNews 07 юли 2021 в 09:03 3137 0

Снимка Getty Images

Ебраим Раиси - новият ирански президент

Иран е започнал процеса по производство на обогатен метален уран, обяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Обогатеният уран може да бъде използван за създаването на атомна бомба. Ходът ужаси САЩ, Германия, Франция и Великобритания, пише "Ройтерс".

Иран е информирал МААЕ, че планира да произвежда обогатен метален уран с чистота до 20%. Техеран твърди, че целта е разработването на гориво за изследователски реактор.

Трите големи европейски сили реагираха със съобщение, според което действието заплашва разговорите за подновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

САЩ го определиха като "злощастна крачка назад".

Споразумението налагаше ограничения на иранската ядрена програма и затрудняваше разработването на материал за ядрени оръжия в замяна на вдигане на икономически санкции. След като бившият американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от него, Иран започна да нарушава много от ограниченията.

Тази година Техеран вече е произвел малко количество метален уран, който не е бил обогатен. Това нарушава споразумението, което забранява всяка работа с метален уран, който може да се използва за направата на ядрото на атомна бомба.

В конфиденциално съобщение от МААЕ - до което агенция "Ройтерс" е получила достъп - МААЕ потвърждава, че Иран е предприел стъпки, за да започне процеса на обогатяване на уран.

Великобритания, Франция и Германия обявиха във вторник, че са "сериозно загрижени" за решението на Иран, което нарушава ядреното споразумение.

Иран няма достоверни аргументи, с които да обясни производството на уранов метал R&D за нужни на цивилното си население. Това е ключова стъпка в разработването на атомно оръжие, предупредиха трите европейски сили в общо изявление, разпространено от британското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!