Украйна се отказа от неутралитета си, кандидатства за НАТО

ОFFNews 23 декември 2014 в 16:01 2932 13

Президентът на Украйна Петро Порошенко.
Президентът на Украйна Петро Порошенко.

Украинският парламент гласува с 303 гласа срещу 8 в полза на това страната да се откаже от неутралитета си и да кандидатства за приемане в НАТО, съобщи Би Би Си.

"Агресията на Руската федерация срещу Украйна, незаконното анексиране на автономна Република Крим, воденето на т.нар. "хибридна война" срещу нашата държава, военната й намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", се казва в мотивите към решението на парламента.

Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече този ход "контрапродуктивен" и предупреди, че ще доведе до засилване на търканията.

Все още не се знае кога Киев ще кандидатства за прием в съюза, но много официални лица смятат, че това ще се случи едва в далечното бъдеще.

Президентът Петро Порошенко заяви, че е предпочел помощта на НАТО пред тази на Русия, за да се справи с бунтовниците на изток.

Украйна прие неутралитет през 2010 г. под натиска на Русия. Така тя официално се отрече от възможността за присъединяване към военни съюзи, какъвто е НАТО.

В речта си към чуждестранните посланици в понеделник Порошенко каза, че "украинската борба за независимост, териториална цялост и суверенитет се е превърнала в решаващ фактор за отношенията ни със света".

Русия не скри, че е против решението на съседката си. Андрей Келин, част от руската делегация към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), беше категоричен, че действията на Украйна са вражеска стъпка към Русия.

"Ако Украйна започне процедура по приемане в НАТО, това ще я превърне в потенциален военен опонент на Русия", каза президентът на страната Дмитрий Медведев във Фейсбук.

Говорител на НАТО обаче съобщи, че какъвто и да било прием на Украйна в съюза би отнело години, предаде "Ройтерс". Освен това някои НАТО-вски страни не са убедени, че би било правилно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!