Украйна съди Русия за принудителното депортиране на деца

OFFNews 24 май 2023 в 08:17 887 0

украинско дете

Снимка Ukraine UA

Украинско дете в обстрелвана от Русия зона

Главната прокуратура на Украйна съобщи пред Ройтерс, че е започнала наказателно производство за "принудителното транспортиране/депортиране на над 19 000 деца" от окупираните Донецкa, Луганскa, Запорожка, Херсонска и Харковска област, включително към Беларус, съобщи Ройтерс.

Фактите и обстоятелствата около отвеждането на украинските деца от временно окупираните територии на Украйна в така наречените "лагери за отдих" в Беларус в момента се разследват в рамките на посоченото наказателно производство, се добавя в съобщението.

Главната прокуратура реагира на по-ранен доклад на беларуски опозиционни лидери в изгнание, според който беларуското правителство е участвало в извършването на такива депортации.

Политиката на 'русификация' в действие: колко украински деца са депортирани в Русия от началото на войната?

Първите съобщения за депортирането на деца от Украйна в Русия се появиха през втората половина на март м.г., когато Министерството на външните работи на Украйна обвини Москва в незаконното "евакуиране" в Русия на 2389 непълнолетни от Донецка и от Луганска области.

ISW: Русия е отвлякла 150 000 украински деца от Донбас, иска да ги превърне в руснаци

По различни оценки до януари 2023 г. на територията на Русия са прехвърлени повече от 300 000 непълнолетни. Украинският портал "Деца на войната" е установил самоличността на 13 876 депортирани деца.

''Казаха ни, че ще останем по-дълго и ще ни осиновят'': Киев си върна 31 украинчета след депортирането им в Русия

В законодателството на Русия по ускорената процедура бяха внесени поправки за опростяване на процедурата за даване на руско гражданство на непълнолетни и за тяхното осиновяване.

''Детски отдих'': защо отвеждат украински деца в Беларус

За установяване на истината правителството на Украйна поддържа портала "Деца на войната", на страниците на който сведенията за пострадалите деца подлежат на проверка и тяхната самоличност подлежи на потвърждаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!