Украйна поиска от Турция да арестува кораба с откраднатото от Русия зърно

OFFNews 01 юли 2022 в 19:57 4376 2

Сухогрузът Жибек Жолъ е натоварен с откраднато от руските окупатори украинско зърно.

Снимка Twitter / Usama Farag

Сухогрузът Жибек Жолъ е натоварен с откраднато от руските окупатори украинско зърно.

Посланикът на Украйна в Анкара Василий Боднар се обърна към турските власти с молба да приемат мерки по отношение на кораб, плаващ под руски флаг и пристигнал в Турция с товар от окупирания Бердянск. Дипломатът дублира искането и в профила си във фейсбук. Ройтерс написа, че Киев е поискал Анкара да арестува кораба.

„В пристанището Карасу е влязъл корабът „Жибек Жолъ“, пристигащ от окупирания Бердянск. На основание писмо от клужбата на Генералната прокуратура се обърнахме към турската страна да предприеме неотложни мерки.“ – написа Боднар.

Разследване показа пътя на откраднатото украинско зърно. Къде го откарва Русия?

„Имаме добра комуникация и тясно сътрудничество с властите в Република Турция. Убеден съм, че предприетите действия ще предотвратят опитите за нарушаване на суверенитета на Украйна.“ – добави посланикът.

По-рано тази седмица назначеният от окупаторите ръководител на т. н. временна администрация на Запорожска област Евгений Балицкий съобщи, че корабът е натоварил от Бердянск 7 хиляди тона украинско зърно, заграбено от руснаците. Сухогрузът (товарен кораб за сухи насипни товари) „Жибек Жолъ“ е построен в Русия по поръчка на казахстанската компания KTZ Express Shipping, но има договор за чартиране с руската компания „Грийн Лайн“ и ще плава под руски флаг до 30 ноември 2022 година.

Гърция заяви готовност да предложи свои кораби за износ по морски път на украинското зърно, блокирано от Русия. Преди това министърът на отбраната на Велкибритания Бен Уолес заяви, че британски разузнавателни самолети могат да осигурят безопасност на морските коридори, по които да се изнася блокираното в Украйна зърно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

1

Niko Kolev

01.07 2022 в 20:34

"Если я усну и проснусь через сто лет и меня спросят, что сейчас происходит в России, я отвечу: пьют и ворую"

Не след сто лет, след двеста си е пак така. Не случайно Лермонтов пише стиховете:

Прощай, немытая Россия,
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, им преданный народ.