Украйна очаква руска сухопътна офанзива през 2023

Британското разузнаване: Русия ползва укрепителни тактики, изоставени от западните армии от десетилетия

Mая Младенова 16 декември 2022 в 10:46 2344 3

Войната в Украйна

Снимка АП/БТА - архив

Поражения от войната

Украйна смята, че Русия планира мащабна сухопътна офанзива в началото на новата година. Офанзивата може да бъде в източната част на Донбас, в южната част на страната или дори към Киев, твърдят висши военни.

В поредица от брифинги министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че се увеличават доказателствата, че Русия, която претърпя редица загуби на бойното поле, планира нова мащабна офанзива. Той предположи, че това може да се случи през февруари, когато половината от 300 000-те войници, мобилизирани от Русия през октомври, ще завършат обучението си.

"Втората част от мобилизацията, приблизително 150 000 души... правят минимум три месеца подготовка. Това означава, че те се опитват да започнат следващата вълна на настъпление вероятно през февруари, както миналата година. Такъв е техният план", заяви Резников пред британският в. "Гардиън". "Кремъл се опитва да намери нови решения за това как да постигне победа", добави той, като заяви, че очаква Русия да продължи да мобилизира повече хора.

Новата офанзива на Москва може да се случи още през януари, но е по-вероятно да се случи през пролетта, съобщи Economist, като посочи, че оценката е направена от президента Зеленски, генерал Валерий Залужний и генерал Александър Сирски в неотдавнашни интервюта. 

Според западни анализатори способността на Русия да провежда успешни настъпателни сухопътни операции бързо намалява. Най-високопоставеният британски военен адмирал сър Тони Радакин заяви тази седмица, че войната само ще се влошава за Москва, която по думите му сега изпитва критичен недостиг на артилерийски боеприпаси.

Американският Институт за изучаване на войната (ISW) прави сходна прогноза: "Възможно е Русия да създава условия за провеждане на нова офанзива срещу Украйна - вероятно срещу Киев - през зимата на 2023 г. Успехът на такава атака е изключително малко вероятен." В момента е слабо вероятно руско нападение от Беларус. Твърде малка е възможността за превземане на Киев дори при атака от територията на Беларус, сочи още анализът.

Целите на руския президент Владимир Путин в Украйна не са се променили според оценките на украинските официални лица и на ISW, основани на изявленията и действията на Кремъл. Путин продължава да преследва максималистични цели в Украйна, като използва множество механизми, целящи да принудят украинците да преговарят по условията на Русия и вероятно да направят изпреварващи отстъпки, изключително изгодни за Русия. Тази основна цел е в основата на различните военни, политически, икономически и дипломатически усилия на Кремъл през последните 10 месеца в Украйна.

Различни украински представители в областта на отбраната продължават да смятат, че Путин поддържа максималистични цели и се стреми да принуди Украйна да започне преговори и/или да приеме прекратяване на огъня, за да постигне руските цели. На 15 декември украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че крайната цел на Русия е "пълното завладяване и контрол над Украйна", и отбеляза, че неотдавнашните руски информационни операции са имали за цел да принудят Украйна да започне преговори с Русия. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов заяви, че Русия се стреми да принуди Украйна да започне преговори, за да създаде стратегическа пауза, която да даде на руските войски време да се прегрупират и да възстановят силите си. Украинският главнокомандващ Валерий Залужний подчерта, че Русия се стреми да принуди Украйна временно да се съгласи да спре да воюва, за да събере нови ресурси и да се подготви за подновяване на бъдещи настъпателни операции.

Британското разузнаване: Русия ползва укрепителни тактики, изоставени от западните армии от десетилетия

Както показват снимките, през последните седмици руските сили продължават да полагат значителни усилия за изграждане на обширни отбранителни позиции по протежение на фронтовата линия. Вероятно те са дали приоритет на северния сектор около градчето Сватово, пише в днешната кратка сводка на британското разузнаване.

Руските укрепления следват традиционните военни планове, до голяма степен непроменени от Втората световна война насам. Подобни конструкции вероятно са уязвими за съвременни прецизни непреки удари. Изграждането на големи отбранителни линии е още една илюстрация на връщането на Русия към позиционната война, която до голяма степен е изоставена от повечето модерни западни армии през последните десетилетия, пише в анализа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

30.12 2022 в 08:52

А че евроатлантик не може да ходи може да потвърди баба му. Която го е виждала само преди да проходи.

Хитлер за 6 месеца им окупира огромна територия. Те си я връщат за 3 години с жертви 10:1. Десет руснаци за един германец. Ти на това ли му казваш да знаят как да воюват? И като половината тактики не са си ги променили от тогава - без съмнение това е много добре :D :D :D

-529

1

6екеr4о

16.12 2022 в 11:23

Напълно схващам логиката на целокупния Запад, че Путлер и режимът му трябва да бъдат сготвени, като жаба, на бавен огън, но все пак този огън е ужасно бавен, мрат хора, осакатяват се тела и души, безкраен кошмар! А в този сайт вчера имаше обширна статия за това как руската оръжейна промишленос заобикаля изключително успешно наложените санкции, много подробна статия с наименованията на конкретни фирми, конкретни лица и точно описание на схемите. Керванът си върви...
 
X

Да помогнем на украинските деца!