Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Украйна е разрушила 4 руски Ил-76 при атаката в Псков

Възможно е руските сили да са съсредоточили противовъздушната си отбрана върху покриването на Москва и по някакъв начин да са пропуснали необичайно големия брой украински безпилотни самолети

Мая Младенова 31 август 2023 в 09:15 2644 0

Ударът по Псков
Ударът по Псков

Украинските сили са унищожили четири руски самолета Ил-76 по време на удара с дронове по руско летище в Псковска област през нощта на 29 срещу 30 август.

Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Андрий Юсов заяви, че атаката е унищожила четири руски самолета и вероятно е повредила други два самолета на летището в Псков, но не коментира естеството на удара и не пое отговорност за него. Геолокационни кадри и руски източници потвърдиха удара и унищожаването на поне два руски самолета Ил-76, съобщава в днешния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW). Руски военни блогъри твърдят, че над 21 украински безпилотни самолета са ударили летището в Псков. Руски източници, включително руското Министерство на отбраната, твърдят, че руските системи за противовъздушна отбрана и електронна война също са свалили украински безпилотни самолети над Орловска, Тулска, Воронежка, Рязанска, Калужска, Брянска и Московска област. 

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че руската противовъздушна отбрана е отблъснала масиран удар на украински безпилотен самолет по Централния федерален окръг (голяма административна област, включваща Москва, но не и Псков) и че поне един от безпилотните самолети се е насочил към Москва, което може да подсказва, че руските власти може би първоначално са смятали, че украинските сили възнамеряват да нанесат удар по Москва или региона около нея, пише в анализа. Възможно е руските сили да са съсредоточили противовъздушната си отбрана върху покриването на Москва и по някакъв начин да са пропуснали необичайно големия брой украински безпилотни самолети, за които се съобщава, че са ударили летището в Псков. Украинските безпилотни самолети, които руската противовъздушна отбрана е свалила над останалите шест области, вероятно са били на път за Москва или Псковска област и вероятно не са били част от украинските усилия за нанасяне на удари по цели в останалите области.

Руски пропагандисти и военни блогъри критикуваха руските сили за неспособността им да защитят руската територия и военни съоръжения, като същевременно критикуваха последните усилия на руското МО за цензура.

В същото време, през нощта на 29 срещу 30 август, руските сили извършиха мащабни ракетни удари и удари с дронове, насочени предимно срещу Киев, вероятно в отговор на украинските удари, нанесени по-рано по Москва и Псковска област.

Контраофанзивата

На 30 август украинската лека пехота - вероятно разузнавателни части - е проникнала източно от руските полеви укрепления край Вербове. Геолокационни кадри, публикувани на 30 август, показват украинска пехота в северозападните покрайнини на Вербове, което сочи, че руският контрол над покрайнините на селището е отслабен. кадрите обаче не показват, че украинските сили са установили контрол над района към този момент, а руски военни блогъри твърдят, че украинските сили все още не са нарушили отбранителната линия около Вербове, пише в днешния анализ. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови