Украйна, ден 36: Руските сили се изтеглят от Чернобил и Гостомел към Беларус

Според Пентагона ако руснаците бяха сериозни относно деескалацията, щяха да изпратят частите си у дома, но те не правят това

OFFNews 31 март 2022 в 09:16 4784 0

Снимка АП/БТА

В покрайнините на Киев

Руските сили започват да се изтеглят от ядрената централа Чернобил, върху която те поеха контрол в първия ден на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това заяви пожелал да запази анонимност висш американски представител, предадоха Франс прес и БТА. В същото време Пентагонът не вярва, че става въпрос за трайно оттегляне.

По данни на британското разузнаване от тази сутрин значителен ракетен обстрел е имало край град Чернигов. Прогнозата е за масивна атака в предградия на Киев в идните дни. Продължават атаките над Мариупол, въпреки че градът все още е под украински контрол. 

Следим акцентите от деня.

18:30

Руските войски са открили огън по конвой от автобуси с доброволци край Чернигов, съобщи омбудсманът по правата на човека към Върховната рада Людмила Денисова.

"Пет автобуса бяха подложени на вражески огън, докато се опитваха да влязат в обкръжения град, за да евакуират хората. В автобуса имаше само цивилни доброволци", каза Денисова.

В резултат на обстрела е убит един човек, а четирима са тежко ранени, съобщава Денисова.

16:30

Газът - в рубли

Путин подписа указа, според който чуждестранните партньори ще плащат за руски газ само в рубли. От 1 април чуждестранните купувачи ще трябва да открият специални руски банкови сметки за прехвърляне на валута, а банката ще ги използва за закупуване на рубли. "Ако тези плащания не бъдат извършени, ние ще считаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите с всички произтичащи от това последствия", заяви президентът.

12:30

Очаква се нова среща Украйна-Русия на високо ниво

Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо равнище до седмица-две, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия А Хабер. От думите му стана ясно, че срещата се очаква да е на ниво поне външни министри.

11:25

Започва евакуация от Мариупол

Киев съобщи, че изпраща 45 автобуса за евакуиране на цивилни от Мариупол, където Москва обяви примирие за днес. 17 от тях вече са потеглили от Запорожие. Останалите 28 автобуса все още чакат позволение да преминат през руски контролно-пропускателен пункт близо до град Запорожие, който се намира на 220 километра северозападно от Мариупол.

Досега цивилните имаха възможност да напускат Мариупол само по собствена инициатива, поемайки големи рискове, тъй като споразуменията за организирани евакуации не се спазваха, отбелязва БТА. За днес в Украйна са били договорени още два хуманитарни коридора - от град Мелитопол към Запорожие и Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ.

9:35

Белият дом: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината

Съветниците на руския президент се страхуват да му кажат колко лошо се развива войната в Украйна, заяви говорител на Белия дом. Според американското разузнаване Путин не е добре информиран и за последствията от санкциите над Русия.

В същото време британското разузнаване твърди, че руските войници са деморализирани, нямат оборудване и някои отказват да изпълняват заповеди, съобщава Би Би Си.

9:00 

Оттегляне - но към Беларус

В същото време говорителят Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви вчера, че най-малко 20 процента от руските сили, чието напредване към Киев беше възпрепятствано от украинската съпротива, започват да се препозиционират по посока на Беларус. "Смятаме, че те се препозиционират в Беларус. Не знаем точния брой, но това е наша предварителна оценка", заяви Кърби вчера. Той обаче подчерта, че нито една от руските части както изглежда не напуска околностите на Украйна. "Това не е детайл. Ако руснаците бяха сериозни относно деескалацията, защото това твърдят те, те щяха да изпратят руските части у дома, но те не правят това", каза Кърби.

8:40

Армията се изтегля от Чернобил и Гостомел

"Руската армия започва да се изтегля и от летището Гостомел, северозападно от Киев. Чернобил е другата зона, от която руските сили започват да се препозиционират, като напускат Чернобил, за да отидат в Беларус", каза американският представител. "Мисля, че те си тръгват, но не мога да ви кажа дали са си тръгнали всичките", допълни той.

Международната агенция за атомна енергия престана от 9 март да получава директно данни от Чернобил. В неделя тя изрази безпокойство от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март насам.

В Чернобил няма действащи реактори. Последният от трите действащи реактора след взрива в реактор номер четири през 1986 г., бе закрит през 2000 г. Самият реактор номер 4 е под двоен саркофаг, като вторият, който е много по-модерен, бе открит пред 2019 г., припомня агенцията.

Военното летище "Антонов" в Гостомел беше атакувано от руските сили на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия.

8:20

Нови преговори на 1 април

Нови преговори ще бъдат проведени онлайн утре, 1 април, съобщи Давид Арахамия от украинската делегация. Според него украинската страна е предложила среща на двамата президенти, но Русия досега не е приела с мотива, че проектът за мирно споразумение още не е в достатъчно готов вид. Според Володимир Зеленски преговорите още не са конкретни, а "само думи".

6:00

Русия предлага спиране на огъня за ден в Мариупол

Русия обяви, че е предложила хуманитарно прекратяване на огъня в размирния украински пристанищен град Мариупол от 10 ч. днес, за да позволи на цивилните да се евакуират, и поставя краен срок на Киев да обяви собствено прекратяване на бойните действия, съобщи БТА. Според руския генерал Михаил Мизинцев, цитиран от агенция "Интерфакс", целта е цивилното население да се евакуира първо в Бердянск, а след това в Запорожие. За да влезе в сила мярката, Украйна трябва да обяви собствено прекратяване на огъня и да информира писмено Русия, ООН и Международния Червен кръст до 6 ч. сутринта. Киев и Москва неведнъж са се обвинявали взаимно, че саботират бягството на жителите от Мариупол, който от седмици е обкръжен от руски войски.

Информацията се обновява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!